Proiect de lege iniţiat de deputatul de Braşov Tudor Benga: Transparență și criterii clare pentru selectarea unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică destinate carantinei

Mai multe administrații locale au închiriat, în mod discreționar și fără criterii clare, spații de cazare pentru carantină din industria HORECA. Deputatul USR de Brașov, Tudor Benga, consideră că starea de urgență impune mai multă transparență, nu mai puțină, pentru a crea încredere între cetățean și stat, esențială pentru a trece cu bine peste criza de sănătate publică. 

În virtutea acestui principiu, deputatul USR a depus un proiect de lege care obligă autoritățile locale la transparență în aceste tranzacții și propune un set de criterii după care să fie alese spațiile necesare pentru carantină. Mai mult, în condițiile în care industria HORECA este una dintre cele mai afectate de criză, fondurile pentru asigurarea carantinei pot reprezenta un stimul financiar important, care trebuie alocat pe criterii de piață și pe bază de competiție deschisă între operatorii economici. 

Legea, care completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei prevede: 

  • criteriile de selecţie şi ofertele operatorilor economici vor fi publice şi disponibile pentru cetăţeni prin intermediul unei pagini de internet; 
  • ofertele depuse vor conţine referiri la preţurile practicate şi numărul de locuri de cazare disponibile; 
  • la evaluarea ofertelor, se va lua în considerare criteriul proximităţii faţă de unităţile medicale sau, în cazul unităţilor de alimentaţie publică, criteriul proximităţii faţă de unitatea de cazare selectată; 
  • unităţile de cazare vor fi protejate de actele de vandalism comise pe perioada carantinei prin contracte de asigurare pentru care vor fi decontate din fonduri publice sumele aferente primelor de asigurare. 

Modul în care este legiferată, în prezent, carantina instituţionalizată nu oferă criterii clare pentru selectarea unităţilor de cazare şi de alimentaţie publică şi nu respectă standardele de transparență decizională în administraţia publică referitoare la preţurile propuse de operatorii economici ofertanţi, astfel încât organizarea carantinei 

instituţionalizate să urmeze reguli care asigură predictibilitate şi corectitudinea procesului. 

Chiar dacă starea de urgenţă nu permite parcurgerea procedurii standard de achiziţii publice, cheltuirea banilor publici ar trebui să fie detaliată în mod public şi transparent. În acest scop, propunerile şi criteriile de selecţie trebuie să fie disponibile cetăţenilor prin intermediul unei platforme online, unde agenții economici să oferteze public, iar cetățenii să poată urmări corectitudinea procesului.” a declarat deputatul USR Tudor Benga. 

1 Comentariu

  1. Trebuie avut in vedere tariful pentru cazare ce sub nici o forma sa nu fie tarif de plin sezon. De asemeni mancarea oferita trebuie stabilit din start meniul si pretul unitar in toate centrele de carantina. Calitatea mancarii va trebui controlata de reprezentanti ai ministerului sanatatii considerand ca cei aflati in carantina sunt posibili bolnavi. Consider ca daca se da o lege cu aceasta tema, ea trebuie sa fie completa. Altfel apar dupa ea inca trei, patru completari sa chiar legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.