Gropile de exploatare folosite de constructorul „ciotului” de autostradă au început să fie transformate în gropi ilegale de deșeuri, susține consilierul județean brașovean Ovidiu Paraschivescu (USR). De altfel, pe rețelele socialiale, el a anunțat că a sesizat Comisariatul Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu (CJ-GNM) privind zona de depozitare ilegală de pe raza comunei Cristian.
Consilierul judeţean spune că au rămas în urmă, chiar şi după închiderea şantierului, drumurile de pământ utilizate în timpul lucrărilor, iar acestea oferă acces până la marginea gropilor. Acest lucru a creat un cadru numai bun de acces, pentru aruncarea sacilor de gunoi.
„Există drumurile de pământ care oferă acces până la marginea gropilor, iar în mai multe zone deja se văd mulți saci cu deșeuri, gunoaie menajere și materiale inerte. Practic, s-a creat un context ideal pentru deversări ilegale. Mai rău, la câțiva zeci de metri distanță avem case care își trag apa din sol, sol care în timp se va contamina cu orice se aruncă acolo. Săptămâna aceasta am vizitat zona și, spre marea mea dezamăgire, în ambele gropi există deja mulți metri cubi de deșeuri aruncate… cel mai probabil din mașină. Eu am toleranță zero pentru poluare. Da, știm și că există o practică ilegală a unor locuitori de a plăti bani puțini cuiva care apoi face gunoiul să dispară, mai ales cel de construcții. Dar, în același timp, avem autorități care trebuie să protejeze aceste zone și altele care trebuie să le amendeze dacă legea nu este respectată”, a scris Ovidiu Paraschivescu, într-o postare pe reţelele sociale.
Consilierul judeţean cere măsuri ferme faţă de administratorul șantierului. Şi spune că va solicita şi implicarea consilierilor locali din Cristian și Râșnov, de care aparține zona, pentru a monitoriza zona şi subiectul.
ASUM Brașov: „Am găsit aproximativ 40 de saci”
Pe de altă parte, ASUM Brașov, care are un parteneriat cu Garda de Mediu Brașov pentru monitorizarea exploatărilor de agregate minerale, a precizat că a verificat cu ajutorul unei drone aspectele reclamate de Paraschivescu:
„Am verificat, din dronă, toate locațiile menționate. Două dintre aceste locații erau curate. Nu au fost regăsite depozitări ilegale de deșeuri. În cea de-a treia locație am găsit aproximativ 40 de saci, încărcați cu materiale inerte, cărămizi și țiglă spartă. Duminică am contactat și reprezentanții Gărzii de Mediu Brașov. La serviciul de permanență nu exista nici o sesizare în acest sens. În cursul zilei de astăzi am contactat reprezentantul companiei Alpenside, cei care au construit autostrada și cei care au exploatat zăcăminte minerale din respectivele locații”.
Reprezentanții ASUM Brașov au amintit că cei din conducerea constructorului sectorului de autostradă au menționat că în această perioadă gropile de exploatare sunt în curs de închidere.
De asemenea, constructorul a anunțat că în trecut, Garda de Mediul au amendat compania Alpenside (care a lucrat la sectorul de autostrada Râșnov-Crostian) pentru că nu a gestionat corespunzător gropile de exploatare, iar de atunci au fost luate măsuri pentru a ca astfel de situații să nu se repete.
Sursă foto: ASUM Brașov
Fii primul care comentează