Gigacaloria se ieftinește la Brașov, în sezonul rece 2022-2023, a anunțat șeful Șerviciului Public Local de Termoficare, Mircea Marin. Din primele calcule, scăderea este de 14% și ea vine ca urmare a reducerii TVA, de la 1 noiembrie.
„Pentru perioada aprilie – octombrie avem un preț al gigacaloriei de 264,14 lei cu TVA de 19%. (…) Din noiembrie până în martie, practic pe parcursul sezonului rece legiferat, prețul va fi mai mic, 233,07, cu TVA de 5%”, a explicat șeful Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, Mircea Marin, citat de bzb.ro.
Șeful SPLT spune că, având acest tarif, Brașovul stă ceva mai bine decât Cluj sau București, nu atât prin diferența foarte mare de preț, cât prin faptul producătorul local de căldură, Bepco, produce energia termică în sistem de înaltă cogenerare – adică foloseşte aburul, care este introdus în reţea şi pentru producerea energiei electrice).
În acest context, șeful SPLT dă asigurări că în acest sezon rece nu va fi o criză a energiei la Brașov, tocmai pentru că producătorul Bepco dispune de peste 60% din stocurile de gaz, din producţie internă. Diferența va fi achiziționată.
Puțin peste 5000 de consumatori casnici în sistem centralizat, în municipiul Brașov.
În prezent, în municipiul Brașov mai sunt5.390 abonați la sistemul centralizat de încălzire, după ce în ultimul an, 41 au solicitat și au primit autorizație de debranșare.
Situația este complet diferită atunci când vine vorba despre instituții publice sau firme. La SPLT sunt branșate școli și spitale din Brașov.
„Anul acesta am reuşit să branşăm Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Judeţean Braşov, Şcoala Gimnazială nr. 13 – din cartierul Tractorul, Sucursala CEC Braşov (de la intersecţia străzilor Hărmanului şi Toamnei – n.r.), dar şi o societate comercială, Energoreparaţii. Dacă ne raportăm la locuitori echivalenţi, estimările consmurilor celor branşaţi anul acesta ar reprezenta o creştere de 11%. Am avut 1% debranşări, dar o creştere de aproximativ 11%. De altfel, asta este şi strategia noastră: să atragem cât mai mulţi consumatori non casnici”, a declarat Mircea Marin.
Aceștia sunt, de altfel, marii consumatori abonați la SPLT. De exemplu, doar spitalul din Tractorul consumă cât aproximativ 250 de apartamente, după cum spune Mircea Marin.
Pentru consumatorii non-casnici, tariful este diferit. Ei plătesc 581,54 lei, dacă sunt branşaţi la reţeaua de transport, sau 763,06 lei, dacă sunt racordaţi la reţeaua de distribuţie. Tarifele actuale conţin TVA de 19%, procent care nu se va modifica în sezonul rece, ca în cazul consumatorilor casnici.
Fii primul care comentează