Textul recomandării Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Brașov, prin care se solicita Primăriei Brașov să ia măsuri pentru a opri vandalizarea Străzii Sforii, nu este agreat de municipalitate în totalitate. Mai exact, reprezentanții municipalității brașovene susțin că nu au luat în calcul niciodată montarea unor gratii la capetele străzii, așa cum rezultă din textul transmis de Avocatul Poporului.
„Primăria Brașov nu a pus problema blocării sau închiderii în anumite perioade ale zilei a acestei străzi. Ceea ce am spus dintotdeauna a fost că trebuie să găsim soluții, atât legat de educație, cât și de rezolvarea problemei actuale (vandalizarea – n.red), pentru că, indiferent ce vom face acolo și câte gratii am pune, tot se va gasi cineva să depășească acea barieră. Modul în care este prezentat în recomandarea Avocatului Poporului, că Primăria ar fi indicat ca soluție închiderea străzii nu este real. Răspunsul era legat doar de supraveghere video, de întețirea patrulelor Poliției Locale și campaniile educative sunt singurele soluții pe care municipalitatea le-a prezentat acestei instituții. Obiectivul nostru este ca această stradă să rămână un obiectiv turistic. Ideea de la care s-a pornit (printr-un proiect din anul 2018, prin care a fost amenajat un dreptunghi pentru scrierea de mesaje – n.r.) nu a funcționat, pentru că oamenii au ales să își lase amintirile pe tot zidul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Reamintim că în 16 noiembrie, Avocatul Poporului a transmis către Primăria Brașov o recomandare prin care a solicitat măsuri pentru rezolvarea problemei vandalizării străzii Sforii, dar și reabilitarea acesteia.
„Și dacă am pune sticlă pe ziduri, tot s-ar găsi cineva care să mâzgălească”
Pe de altă parte, marți, a fost lansată propunerea ca pe zidurile străzii Sforii să fie montate panouri de sticlă securizată. Ideea a fost lansată de președintele Organizației Municipale Brașov a PSD, Lucian Pătrașcu. Referitor la această propunere, Sorin Toarcea a declarat că „idei pot fi multe. Soluția este să îi ajutăm pe turiști să descopere frumusețea acestei străzi, nu să o distrugă. Și dacă am pune sticlă pe ziduri, tot s-ar găsi cineva care să mâzgălească cu grafitti”.
Fii primul care comentează