Elbit Systems Ltd. a câștigat patru contracte pentru a furniza Ministerului Apărării Naționale din România modernizări de aeronave, precum și suite de război electronic, sisteme electro-optice cu infraroșu (EOIR) și sisteme Brightnite™ pentru elicopterele IAR 330. Anunțul a fost făcut de producătorul israelian.
Pentru unul dintre contracte, compania va integra sistemul SPECTRO XR™ a Elbit Systems pe elicopterele IAR 330, pentru a spori capacitățile operaționale ale Forțelor Navale Române. Acest contract, ca urmare a unei modernizări precedente reușite a elicopterelor IAR ale Forțelor Navale Române, se va realiza pe parcursul anului viitor.
În cadrul unui al doilea contract, Elbit Systems va furniza o suită completă de război electronic (EW), inclusiv un receptor de avertizare radar (RWR), un sistem de avertizare cu laser (LWS), un sistem de avertizare cu rachete infraroșu (IR MWS) și un sistem de distribuire a contramăsurilor (CMDS). Sistemele vor fi livrate unui furnizor național pentru instalarea și integrarea pe șase elicoptere PUMA, cu o opțiune pentru încă șase elicoptere în viitor. Contractul este o cerere care vine în continuarea unor sisteme EW precedente, care sunt deja instalate pe alte platforme ale Forțelor Armate Române. Acesta va fi realizat pe o perioadă de trei ani.
Compania va furniza, de asemenea, ca parte a unui al treilea contract, sisteme de afișare și urmărire de tip HDTS de la Elbit Systems, sisteme electro-optice SPECTRO XR și un pachet de misiune pentru aeronave, care include ecrane inteligente, hărți digitale și sisteme de recunoaștere. Elbit Systems va furniza, de asemenea, sisteme Brightnite™ către IAR Brașov, pentru elicopterele Puma 330 SAR ale Forțelor Aeriene Române. Acest contract va fi derulat pe o perioadă de doi ani.
Sistemul electro-optic SPECTRO XR multi-spectral reprezintă un salt înainte în ceea ce privește capacitățile complexe de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Potrivit pentru complexitatea operațională de astăzi, sistemul este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației opertaționale.
Sistemul BrightNite este conceput pentru a depăși limitările de vizibilitate și pentru a permite pilotarea eficientă și în siguranță a elicopterelor de misiune pe timp de noapte și în condiții de DVE, inclusiv în condiții meteorologice nefavorabile, pene de curent, viscol și furtuni de nisip. Acesta transmite imagini video de înaltă rezoluție către afișajul căștii de zbor (HMD) și permite pilotului să zboare fără să-și țină privirea în cabină, menținând contactul permanent cu exteriorul. Sistemul poate prezenta informații mai multor piloți simultan pe un afișaj multifunctional și intuitiv.
În cadrul unui al patrulea contract, Elbit Systems va furniza sisteme avionice avansate, un sistem de avionică virtuală încorporată pentru antrenament live, monitoare avansate, afișaj deasupra capului, sistem de navigație și sisteme de activare a armelor pentru Avioane Craiova, care modernizează avionul de antrenament avansat de vânătoare IAR 99 al Forțelor Aeriene Române (RoAF).
IAR 99 ȘOIM este un avion de antrenament avansat, iar modernizarea va sprijini tranziția eficientă a piloților din cadrul Forțelor Aeriene Române la avioanele de luptă, inclusiv la avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române. Contractul va fi derulat pe o perioadă de patru ani. Acest program de modernizare vine în urma unui contract anterior pentru aeronavele de antrenament ale Forțelor Aeriene Române, în colaborare cu Avioane Craiova și a fost atribuit la aproximativ 25 de ani de la primul contract Elbit Systems pentru modernizarea aeronavei IAR 99.
Elbit Systems operează în România de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală, către care a făcut transfer de tehnologie.
Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a Armatei Române: pentru forțele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru forțele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forțele navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.
Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naționale, Elbit Systems, în calitate de acționar unic, a pus bazele a patru unități de producție românești:
-
- Simultec (Măgurele) – Produce simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, dezvoltă programe software și integrare hardware.
- A/E Electronics (Bacău) – Produce și testează subansamble electronice, cu destinație militară și civilă
- Elmet (Bacău) – Produce sisteme și subsisteme electromecanice, printre care și turele cu echipaj și telecomandate (12,7mm/25mm/30mm)
- Elmet Măgurele Unitate de producție pentru sisteme terestre, care va funcționa ca centru de producție și integrare pentru turelele și stațiile de luptă contractate de Elbit Systems în cadrul unor programe locale, dar și ca hub regional conceput să acopere cererea de astfel de sisteme pentru alte țări.
Cele patru fabrici, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului. Astfel, Elbit Systems este una dintre cele mai importante companii din industria română de apărare care derulează exporturi semnificative.
Fii primul care comentează