Bătrânele MiG-uri 21 LanceR, încă un an pe cerul României

Aeronavele MiG-21 LanceR vor mai zbura pe cerul României încă un an. Decizia a fost anunțată marți de  Ministerul Apărării Naționale, după ce s-a încheiat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Aeronavele de producție sovietică și modernizate în anii 2000 vor fi folosite până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă. După această dată, aeronavele de acest tip urmează a fi scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române.

În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Norvegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile în cadrul Forțelor Aeriene Române. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

De asemenea, Forțele Aeriene Române vor dispune măsuri de inițiere a demersurilor pentru programul de înzestrare cu aeronave de generația a V-a.

Zborurile aeronavelor MiG – 21 LanceR au fost suspendate în 15 aprilie 2022. MApN preciza la data respectivă că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat 26 de accidente ale aparatelor MiG-21 LanceR.

Aceste aeronave de producție sovietică au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anii ’80. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.