Săcelenii cu venituri mici pot cumpăra lemn de foc la preț redus, mai exact 200 de lei pe metru ster. Materialul lemnos este asigurat de Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele și este extras din pădurile aparținând municipalității.
Primarul municipiului Săcele, Virgil Popa, a precizat că, până la data de 1 august, au fost soluționate peste 1.000 din cele 1.409 cereri primite pentru anul 2023, semn că solicitările săcelenilor sunt satisfăcute într-o măsură semnificativă. De remarcat că în comparație cu anul trecut, numărul de cereri a crescut cu 30%, reflectând prețul echitabil propus (200 lei/metru ster).
Mai sunt restanțe din anul 2022
„Mă bucură faptul că anul acesta am reușit să onorăm peste 1.000 de cereri până la data de 1 august, ținând cont că în anul 2022 au fost soluționate doar 719 cereri. În maxim 2 luni se vor onora restul de cereri, urmând ca după aceea să se livreze restanțele din anul 2022”, a menționat pe pagina sa de Facebook edilul.
În 2022 la nivel național prețul a fost plafonat la 500 de lei
În cursul anului precedent a fost adoptat un proiect prin care prețul maxim pentru un metru cub de lemn a fost limitat la 500 de lei. Legea a fost în vigoare până în luna martie a anului în curs.
Reglementarea a venit ca răspuns la acțiunea companiilor multinaționale de a pune pe piață lemne de foc la tarife exorbitante, perturbând astfel echilibrul pieței și declanșând o creștere artificială a costurilor, cu impact asupra tuturor comercianților. În timp ce marile lanțuri de magazine au comercializat cu prețuri cuprinse între 1.100 și 1.500 de lei pe metru cub, ceilalți comercianți au fost determinați să aplice prețuri situate în intervalul de 600 – 800 de lei pe metru cub, conform detaliilor dezvăluite de publicația Național.
Prețurile lemnului în România depășesc cu mult prețurile din alte țări europene
Conform datelor furnizate de Asociația Industriei Lemnului – Prolemn nivelul prețurilor resurselor de lemn în România rămâne cu 30-40% peste tarifele practicate pentru aceleași sortimente în alte țări europene.
În urmă cu doar două luni a fost oficial promulgată de Președintele Klaus Iohannis legea prin care se percepe reducerea cotei TVA la 5% pentru peleți, brichete, rumeguș, deșeuri din lemn și alte materiale lemnoase utilizate în încălzire!
Această măsură are un impact social semnificativ, având potențialul de a reduce prețurile pentru consumatorii finali.
Energia termică, uitată de autorități? Un apel-semnal din partea președintelui Prolemn
„Atunci când se vorbește de securitate energetică, de eficiență energetică, se ignoră faptul că în consumul energetic al unei gospodării consumul de energie termică este de 3-4 ori mai mare decât consumul de energie electrică. Pentru energie electrică există direcții de acțiune, prin investițiile în energie nucleară, solară, eoliană, centrale mari pe gaze pentru o perioadă de tranziție. Pentru energia termică nu avem alternative. […] Un program național de instalare a centralelor pe peleți, pentru încălzirea rezidențială, are un raport cost/beneficii de 4-5 ori mai mari decât programele de instalare de panouri fotovoltaice“, atrage atenția oamenilor asupra ignoranței domeniului energiei termice de către autorități președintele Prolemn, Cătălin Tobescu.
Fii primul care comentează