Consilierii locali brașoveni au aprobat în ședința de plen din 12 februarie, actualizarea valorii proiectului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, investiție care, până în luna septembrie a anului trecut, se regăsea pe lista celor implementate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cum era de așteptat, înaintea votului, a fost și o secțiune de declarații, unele care s-au dorit (ceva mai) sofisticate din punct de vedere al conținutului. Dintre vorbitori, s-a remarcat Beatrice Moraru (USR), care a încercat să transmită mesajul: e un proiect important pentru Brașov, Guvernul ne pune bețe-n roate, iar actuala administrație face tot posibilul pentru a-l realiza.
Numai că ea a ținut să includă în mesaj şi un cuvânt la modă în această perioadă, mai exact „reziliență”, să vorbească despre SF-uri şi licitaţii. Așa că, în final, a rezultat avut un discurs greu de ascultat, cu multe pauze și repetiții și presărat cu multe formulări pretenţioase, pentru o audienţă care se presupune că este formată din cetăţeni ai Braşovului de toate vârstele, categoriile şi pregătirile.
Iată ce a spus Beatrice Moraru:
„Acest proiect, demarat exclusiv de actuala administrație, este un proiect matur, în care s-au făcut pași concreți, respectiv studiul de fezabilitate. A fost anunțată și licitația, a fost anunțată și licitația privind implementarea acestui proiect. Proiectul a fost pe clasamentul finanțărilor pe PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n. red) pe poziția 7 din 27 de proiecte, fiind un proiect de viziune, un proiect absolut necesar pentru orașul nostru, după cum am mai spus și, care, la un moment dat a fost scos de pe clasament, fără nicio explicație plauzibilă.
Din explicațiile care au fost în presă, acordate de către Guvernul României… de către Guvernul României, au fost absolut neîntemeiate și nu au făcut altceva și nu fac altceva decât să păgubească Brașovul de un proiect atât de necesar.
Anunțul pentru licitație s-a făcut în iulie 2023 (procedura este organizată de Primăria Brașov – n.red.) și, iată, astăzi suntem în februarie 2024 și, din păcate, acest proiect a fost ținut în loc, din punctul meu de vedere, cu rea credință, de către Guvernul României și vreau doar să-mi exprim dezamăgirea și să subliniez faptul că este deosebit de trist și, așa cum am mai spus, păgubos pentru noi, pentru brașoveni, că s-a pierdut atât de mult timp prețios pentru implementarea acestui proiect.
Nu pot decât să mă bucur să văd reziliența și determinarea cu care administrația aceasta, prezentă în acest mandat, încearcă să ducă, să implementeze, să ducă la bun sfârșit realizarea acestuia”, a declarat consilierul local Beatrice Moraru.
Alocare de 29,204 milioane lei, de la bugetul local
Prin hotărârea aprobată de consilieri în ședința de plen de luni, de la bugetul local urmează să se aloce suma de 29.204.454,80 lei (inclusiv TVA), pentru viitorul spital, după ce în anul 2022 a fost stabilită o cofinanţare de 24.571.892,59 lei (fără a se specifica dacă suma este cu sau fără TVA). Conform unei hotărâri a Consiliului Local din anul 2022, valoarea estimată a investiţiei se ridică la 584 milioane de lei.
Reamintim că, în luna septembrie a anului 2023, Ministerul Sănătăţii a anunţat eliminarea de pe lista PNRR a acestui proiect. La momentul respectiv, reprezentanții ministerului au spus că motivul principal pentru care au luat această decizie a fost că există un risc major ca acest proiect să nu fie terminat în termenul stabilit prin Ghidul de finanțare.
Fii primul care comentează