Dacă vrei să afli mai multe despre oameni extraordinari, cu experiențe de viață remarcabile, luni, 27 mai, se deschide „Biblioteca vie”, la Centrul Cultural Apollonia.
Practic, cei ce formează „Biblioteca Vie” sunt „oamenii-cărţi”, care povestesc despre ei, despre profesia lor sau despre experienţele de viață și – ce este mai important – , răspund cu răbdare și sinceritate oricărei întrebări venite din partea “cititorilor”. Este o modalitate inedită pentru oricine, indiferent de vârstă, pregătire sau proveniență, de a afla, în timpul unui dialog relaxat, ce se ascunde în spatele unui asistent social, a unui consilier de probațiune, a unui psiholog, a unui voluntar sau a unor oameni din ONG-uri, de exemplu.
De asemenea, este ocazia perfectă de a afla și ce l-a determinat să își aleagă această cale și în ce constă activitatea de zi cu zi, cu bune şi cu rele.
La „Biblioteca vie” cititorii au ocazia de a „descoperi poveștile captivante și emoționante ale unor oameni cu experiențe de viață remarcabile, de a descoperi descoperi frumusețea și complexitatea vieții prin cuvintele și experiențele trăite de «oameni cărți»”, promit organizatorii.
Aşadar, „Biblioteca vie” va fi deschisă luni, 27 mai, între orele 14.00 și 17.30, la Centrul Cultural Apollonia – Sala Parter (fosta bancă săsească, de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss).
Intrarea este gratuită pentru toți cei dornici să asculte și să împărtășească conexiuni autentice.
În acest an, evenimentul este organizat de masteranzii care urmează programul de Asistență și Dezvoltare Comunitară din cadrul Universității Transilvania Brașov – Facultatea de Sociologie și Comunicare. Partener al evenimentului este Centrul Cultural Apollonia.
Conceptul de „Bibliotecă vie”
„Biblioteca Vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, cu cărţi, bibliotecari, fişe de împrumut. Cititorii vin şi „împrumută cărți” pentru o perioadă limitată de timp, însă cărțile sunt oameni care intră într-un dialog personal cu cititorul.
Ideea Bibliotecii Vii a fost inițial dezvoltată de organizația daneză „Stop the Violence”, mai exact, de către cinci tineri din Copenhaga, în urma unui atac asupra unui prieten. Acest atac brutal asupra prietenului lor, care din fericire a supraviețuit, i-a determinat pe cei cinci să ia atitudine în legătură cu această problemă, să crească nivelul de conștientizare și să-i mobilizeze pe alţi tinerii danezi să pledeze împotriva violenței. Astfel, în anul 2000, organizația „Stop the Violence” a organizat prima Bibliotecă Vie în cadrul Festivalului Roskilde, una dintre „cărţile vii” fiind chiar tânărul care a supravieţuit atacului.
Ulterior, Biblioteca vie a devenit un concept internațional, aplicat în multe locuri din Europa, prin care se promovează drepturile omului şi diversitatea, se combat prejudecățile și se stimulează dialogul.
La Braşov, conceptul a fost utilizat încă din anul 2010 de către Asociaţia de Servicii Sociale SCUT, care de atunci a organizat 11 ediţii. De-a lungul timpului, „cărţi” în biblioteca propusă de SCUT au fost, printre alţii, deţinuţi (eliberați pentru câteva ore de la închisoare pentru a le povesti „cititorilor” experienţele lor), criminalişti, persoane gay, persoane cu boli mentale, asistenţi sociali, beneficiari ai serviciilor sociale, poliţişti, jurnalişti etc. – toţi văzuţi ca nişte stereotipuri, dar deschişi să vorbească despre experienţele lor şi astfel să înlăture unele „etichete” şi prejudecăţi cu care vin cititorii.
O altă ediţie a Bibliotecţii vii la Braşov a propus, în 2019, valorificarea memoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci actorii principali – cărțile vii – au fost militari și civili, precum și urmași ai acestora, păstrători ai amintirilor despre încercările și greutățile războiului.
Fii primul care comentează