Construcția noului de peste râul Olt de la Voila nu vor începe prea curând, proiectul fiind și acum în etapa birocratică. În aceste condiții, promisiunea Consiliului Județean Brașov – care anunța că sunt șanse mari ca lucrările să fie gata anul acesta – este aproape imposibil de respectat.
Mai exact, joi, conducerea Consiliului Județean Brașov a anunțat pe Facebook că pentru construirea podului de la Voila, în această perioadă „se lucrează la ultimele detalii de proiectare (pentru realizarea fundațiilor, n.r.), s-au făcut demersurile de obţinere a avizelor de la Hidroelectrica, Administrația Națională Apele Române şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, iar după depăşirea acestei etape va fi transmis ordinul de începere a lucrărilor la fundaţii”.
Aceasta este a doua oară când Consiliul Județean Brașov este pus în situația de a solicita acordul Hidroelectrica pentru lucrări la podul de la Voila, având în vedere că acesta traversează lacul de acumulare al hidrocentralei din zonă. Reamintim că administrația județeană a trebuit să obțină avizul de la Hidroelectrica și pentru lucrările de demolare a vechiului pod, iar acesta a fost eliberat după mai bine de un an de la solicitare.
Contractul pentru realizarea fundațiilor, semnat în luna iunie
Noul pod va avea o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani. Conform proiectului, pe noul pod vor putea trece încărcături militare de până la 100 de tone.
Pentru construirea noului pod, Consiliul Județean Brașov a obținut o finanțare de 16 milioane de lei prin Planul Național de Dezvoltare Locală, iar contractul de lucrări pentru construirea podului de la Voila a fost semnat în luna ianuarie a anului 2021 cu Asocierea SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL.
Vechiul pod a fost demolat prin implozie în 22 septembrie 2023, iar atunci Consiliul Județean Braşov a comandat două expertize, având în vedere deteriorarea structurii fundaţiilor iniţiale. Expertiza tehnică a soluţiilor de proiectare şi cea geotehnică privind execuţia lucrărilor au dat ca singură soluţie necesitarea construirii unor fundaţii noi, „indirecte, pe piloţi din beton armat solidarizaţi la partea superioară cu radiere de beton armat”. Decizia de construire a unor noi fundații vine după ce, inițial, proiectantul noului a propus consolidarea fundațiilor vechiului pod.
Contractul pentru realizarea noilor fundații a fost semnat în prima parte a lunii iunie cu Asocierea SC Con-A Operations SRL – SC Prinfo SRL. Valoarea totală a acestui contract este de 11.255.553 lei, din care partea de execuţie înseamnă 10.770.978 lei.
Durata de execuţie a contractului este de 120 zile calendaristice. Primele 45 zile de la data transmiterii ordinului de începere sunt alocate proiectării, iar următoarele 75 zile de la primirea ordinului de începere a lucrărilor sunt destinate lucrărilor propriu-zise.
1 Trackback / Pingback