Podul de la Voila, mai scump cu aproape 10 milioane de lei. Până la toamnă Consiliul Județean Brașov speră să fie gata fundațiile

Sursă foto: Mesagerul de Sibiu

Construirea noului pod de peste Râul Olt de pe DJ 105 (între localitățile Voila și Cincșor) nu va începe prea curând, pentru că administrația județeană brașoveană mai are de terminat o licitație, pentru realizarea unor lucrări neprevăzute în proiectul inițial.

Mai exact, după demolarea vechiului pod, realizată prin implozie în 22 septembrie 2023, Consiliul Județean Braşov a comandat două expertize, având în vedere deteriorarea structurii fundaţiilor iniţiale. Expertiza tehnică a soluţiilor de proiectare şi cea geotehnică privind execuţia lucrărilor au dat ca singură soluţie necesitarea construirii unor fundaţii noi, „indirecte, pe piloţi din beton armat solidarizaţi la partea superioară cu radiere de beton armat”. Decizia de construire a unor noi fundații vine după ce, inițial, proiectantul noului a propus consolidarea fundațiilor vechiului pod.

Pentru realizarea noilor fundații, Consiliul Județean Brașov a lansat o licitație în 5 aprilie, iar ofertele le așteaptă până în 24 aprilie. Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 9.554.376 lei (fără TVA), incluzând servicii de proiectare şi asistenţă tehnică – 236.124 lei (fără TVA), organizarea de şantier – 140.000 lei (fără TVA) şi execuţia lucrărilor, evaluată la suma de 9.178.252 lei (fără TVA). Aceste lucrări nu au fost incluse în proiectul inițial, pentru care Consiliul Județean Brașov a obținut o finanțare nerambusabilă de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, astfel că realizarea noilor fundații va fi plătită din bugetul Județului Brașov.

Conform caietului de sarcini, noile fundații ar trebui finalizate până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. După recepționarea lucrărilor, autoritatea publică judeţeană va transmite antreprenorului Con-A SRL ordinul de reîncepere a contractului pentru continuarea şi finalizarea construcţiei noului pod situat la ieşirea din localitatea Voila. 

Noul pod va avea o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri, iar durata de exploatare va fi de 100 de ani. Conform proiectului, pe noul pod vor putea trece încărcături militare de până la 100 de tone.

Pentru construirea noului pod, Consiliul Județean Brașov a obținut o finanțare de 16 milioane de lei prin Planul Național de Dezvoltare Locală, iar contractul de lucrări pentru construirea podului de la Voila a fost semnat în luna ianuarie a anului 2021 cu Asocierea SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL. Începerea lucrărilor a fost amânată din cauza disputelor între ingineri.

La începutul anului, reprezentanții administrației județene anunțau că la pod mai sunt de făcut lucrări de aproximativ 32 de milioane lei, sumă în care nu a fost inclusă valoarea noilor fundații.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.