Centrala Hidroelectrica pe barajul de la Sacele

Electroprecizia va investi peste trei milioane de euro pentru realizarea unei Centrale Hidroelectrice de Mică Putere (C.H.E.M.P) care să producă „energie verde“. Centrală va fi amplasată la baza lacului de acumulare Tărlungu-Săcele şi va valorifica potenţialul hidroenergetic creat de căderea brută între priza de captare a apei şi staţia de tratare a apei de la Săcele, oferind, în acelaşi timp, oportunitatea unor lucrări care să îmbunătăţească şi calitatea apei potabile la Săcele.
Proiectul Centralei Hidroelectrice de Mică Putere Electroprecizia (C.H.E.M.P) presupune, în primă fază, supraînălţarea acumulării Tărlung-Săcele, care reprezintă principala sursă de apă potabilă pentru municipiile Braşov şi Săcele. Actuala capacitate a lacului de acumulare, de 18,3 milioane de metri cubi de apă, va creşte după prima etapă de investiţii pentru supraînălţare, pînă la 28 milioane de metri cubi.
Proiectul prevede şi înlocuirea conductei existente, care transportă apa brută de la sursa de captare pînă la staţia de tratare, cu o conductă nouă din oţel, tratată anticoroziv şi laminată cu răşină în interior. Acesta este un tip de conductă modernă, recomandată atît pentru apa potabilă şi canalizări, cît şi pentru aplicaţiile hidroenergetice. Din acest punct de vedere, investiţia va veni şi în sprijinul locuitorilor din Săcele, care se confruntă de mulţi ani cu probleme serioase legate de calitatea apei potabile. Centrala va fi amplasată la baza barajului Tărlung, pe amplasamentul unei centrale hidroenergetice mai vechi, care a funcţionat între 1922 şi 1960.
Investiţia este susţinută de clusterul ERTREC aflat pe platforma Electroprecizia. Clusterul de la Săcele este orientat spre dezvoltarea sistemelor alternative de energie, cuprinde, printre alţii, Consiliul Judeţean Braşov, Primăria Săcele, Universitatea „Transilvania“, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi firmele de pe platforma Electroprecizia.

sursa: Monitorul Expres

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.