11.500 de stâlpi de iluminat ar fi putut bloca absorbţia fondurilor europene pentru Braşov!

„Vinovat” pentru „încetinirea” absorţiei de fonduri europene la Braşov este proiectul „Achiziţia şi Instalarea Echipamentelor Specifice pentru Creşterea Sigurantei şi  Prevenirea Criminalităţii pe Domeniul Public în Municipiul Braşov”.  Mai precis, 11.500 de stâlpi de iluminat pe marginea cărora Municipalitatea şi Ministerul Dezvoltării au tot dezbătut… “Să fie mijloace fixe, ca orice clădire din patrimoniul municipiului… Să fie nişte piese de mobilier urban…?”

 

Până acum, reprezentanţii Municipalităţii au spus ca proiectul   „Achiziţia şi Instalarea Echipamentelor Specifice pentru Creşterea Sigurantei şi  Prevenirea Criminalităţii pe Domeniul Public în Municipiul Braşov” este „în evaluare”, dar mai nou, viceprimarul Răzvan Popa a anunţat adevăratul motiv pentru care acest contractul de finanţare nu a fost semnat: „Mai bine de un an cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale au refuzat să semneze contractul de finanţare, pentru că nu era reglementată situaţia juridică a  celor 11.500 de stâlpi de pe domeniul public. Pentru fiecare dintre ei, ni s-a cerut extras de Carte Funciară. A urmat o întreagă discuţie, dacă stâlpul este mijloc fix, cum este o clădire sau este o piesă de mobilier”, a explicat Răzvan Popa.

Până la urmă s-a găsit o altă soluţie: Guvernul va adopta o hotărâre prin care „consfinţeşte” patrimoniul municipiului Braşov, respectiv cei 11.500 de stâlpi şi cele 700 de străzi ce sunt incluse în acest proiect. 

stalpi


Valoarea totală a proiectului „Achiziţia şi Instalarea Echipamentelor Specifice pentru Creşterea Sigurantei şi  Prevenirea Criminalităţii pe Domeniul Public în Municipiul Braşov”este de 10.87 miloane de lei, din care 98% este asistenţă nermbursabilă.

Investiţia presupune: 

  • Implementarea unui sistem de monitorizare a consumului de energie electrică, semnalând rapid orice disfuncţionalitate prin emiterea de alarme de avertizare ce vor include elementele orare şi geografice ale acestora; 
  • Montarea a  42 camere video de supraveghere montate pe sâlpii de iluminat stradal din proprietatea Primăriei Braşov;
  • Instalarea a 42 de echipamente de monitorizare, alarmare şi comunicare de tip „butoane de panică”  
  • Crearea unui dispecerat central de supraveghere şi monitorizare a subsistemelor montate; 


Cele 42 de butoane de panică montate pe stâlpi precum şi posibilitatea de a controla din dispecerat intensitatea luminoasă furnizată la locul respectiv vor asigura interacţiunea Poliţiei Locale cu populaţia aflată în arealul supravegheat. Intervenţiile la solicitările dispeceratului la evenimente semnalate de către populaţie se vor face prin serviciul telefonic de urgenţă, pe principiul „cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.