Nicolae Vlad Popa: „Roșia Montană este un proiect ticălos și periculos pentru România!”

nv-popa

Senatorul democrat liberal Nicolae Vlad Popa susține că afacerea Roșia Montană este păguboasă pentru România, atât din punct de vedere ecologic, cât și economic.

În ceea ce privește proiectul minier Roșia Montană, parlamentarul brașovean susține că nu există nici o garanție pentru protecția mediului: „Acolo sunt patru munți de dimeniunea masivului Tâmpa ce vor fi excavați în întregime. Va rezulta un lac imens plin cu apă extrem de toxică, iar barajul va fi nesigur”. Potrivit senatorului,  geologii susțin că barajul respectiv nu va rezista microcutremurelor produse de dinamitarea munților, apărând astfel riscul ca apele extrem de toxice din lac să provoace o catastrofă ecologică.  „Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) nu a oferit nici o garanție pentru baraj”, spune Popa. În aceste condiții, dacă proiectul Roșia Montană va fi respins de Parlament RMCG, care deține licența de exploatare nu poate obține eventualele daune: „Se poate demonstra cu ușurință că soluția tehnică privind exploatarea minieră este neadecvată”.

Pe de altă parte, NV Popa susține că firma canadiană Gabriel Resources nu are ce căuta în acordul semnat cu statul român, privind Roșia Montană:  „Licența de exploatare este acordată unei companii românești, respectiv Roșia Montană Gold Corporation, dar în acord, primul partener  menționat este compania din Canada.  Dacă RMGC va intra în faliment, Gabriel Resources va prelua resursele”, a explicat parlamentarul.

Popa a mai afirmat că aproape imposibil de aflat dacă de la Roșia Montană se va extrage doar aur și argint. „Este posibil ca acolo să existe și metale rare, dar cum prelucrarea se va face de câtre un terț, cel mai posibil în altă țară, va fi imposibil de aflat ce elemente vor fi extrase”, a continuat Popa.

N.V Popa a anunțat că pentru „Legea Roșia Montană” va solicita ca votul să fie nominal, iar dacă actul normativ va trece de Parlament, îl va contesta la Curtea Consituțională. „Roșia Montană este un proiect ticălos și periculos pentru România!”, a conchis senatorul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.