de Sebastian Aldea
De două zile m-am întors dintr-o tabară care parţial s-a desfăşurat în Republica Moldova. Am plecat cu gândul că orice loc nou în care ajung este un câştig.
Aşa a şi fost, înca din primele zile, când am vizitat Orheiul Vechi. Un loc unde vă invit pe toţi să ajungeţi într-un sfarşit de vară, când veţi dori şi altceva decât plajele din Grecia şi Cipru sau all-inclusiv-urile din Bulgaria…
[scrollGallery id=85]
La Orheiul Vechi am găsit deopotrivă voia bună şi distracţia, dar şi credinţa şi smerenia oamenilor. Vizita s-a suprapus peste Festivalul “Gustar”, un eveniment relativ nou, ajuns la cea de a patra editie in acest an. Gustarul este un eveniment care merită vizitat- o combinaţie de muzică clasică, jazz şi rock clasic, la care sunt invitaţi cei mai valoroşi artişti din Republica Moldova. Totul se desfăşoară în valea din Orheiul Vechi, între stânci, cu acustică senzaţională, iar concertele sunt însoţite de bucate tradiţionale moldoveneşti, fructe multe, dulciuri de bâlci şi băuturilor de tot felul (berea Chişinău este baza!). (foto-album sus)
Inedite au fost dansurile populare prezente în festival. “Gustarul” ne-a primit într-o atmosferă prietenească, cu muzică ce rasuma asurzitor dar placut, şi cu oameni dansând neîncetat, fără nicio jenă că nu sunt perfecţi. ...Ca un fel de Woodstock moldovenesc!
[scrollGallery id=86]
Spre deosebire de festivalurile de acest gen de la noi, acolo pot participa deopotriva adulţi şi copii. Aranjarea festivalului nu se poate caracteriza în niciun caz ca fiind una obişnuită. Amplasamentul Gustarului (cel puţin în acest an) se deschidea cu un loc de unde poţi împrumuta cărţi, să le citeşti pe iarbă, în timp ce asculţi muzică. Se continua cu un loc de joaca pentru copii, unde cei mici se puteau distra, pe toată perioada festivalului, sub privirile fugare ale părinţilor ocupaţi de muzica bună şi berea rece. Scena, frumos aranjata, e încadrata perfect de o compozitie artistica de pietre şi calcare- peisajul specific văii din Orheiul Vechi.
[scrollGallery id=89]
Ca orice alt festival de acest tip, “Gustarul” durează în fiecare an, două zile. Aşa că are şi un camping amenajat aşa încât îndrăgostiţii de muzică şi festivaluri să poată dormi în corturi sau chiar în aer liber.
Atelierele şi meşterii respectă tradiţiile moldoveneşti!
O alta parte a campingului este dedicată meşterilor şi creatorilor de suveniruri handmade (foto-album jos). O observaţie importantă peste care nu am putut trece este aceea că, faţă de evenimentele organizate la noi, la Gustar, handmade-urile sunt cu adevarat creaţii ale meşterilor şi nu chinezării vândute ca “suveniruri tradiţionale”.
[scrollGallery id=87]
Cea mai veche mănăstire din Republica Moldova, la înălţime!
Dupa “Gustar”, am avut bucuria de a merge mai departe în Orheiul Vechi, spre lumea spirituală. Oricine ajunge acolo trebuie să viziteze neapărat cea mai veche mănăstire din Republica Moldova. Se află în totalitate sub pământ şi este spectaculoasă, chiar dacă nu esti neapărat credincios. Este un loc pe care nu ai cum sa il ratezi daca ajungi la Orheiul Vechi.
[scrollGallery id=88]
Am vazut chiliile unde dormeau călugarii, conducta de ieşire şi altarul construit în totalitate din piatră. Şi totul este la înălţime… la propriu! Mi-a atras atenţia zidul din afara mănăstirii, împânzit cu găuri formate de apa ce se scurge de veacuri peste el. În aceste găuri oamenii pun monede şi speră să li se îndeplinească dorinţele. Am aflat şi o legendă care spune că, cu cât mai repede nimereşti gaura din care să nu cadă moneda când o pui, cu atât mai repede ţi se va indeplini dorinţa. Dar, dacă depăşesti cinci încercări, dorinţa nu ţi se va mai indeplini. Niciodată.
Pentru iubitorii de istorie, în apropierea mănăstirii se află ruinele unei cetăţi romane şi o cruce în faţa căreia, într-o groapă, oamenii aruncă simbolic, câte o monedă şi îşi pun o dorinţă. După asta înconjoară de trei ori crucea şi speră să li se îndeplinească dorintă (foto jos).
[scrollGallery id=90]
Din atmosfera liniştită a mănăstirii, de la vreo 200 de metri altitudine, pe timp de seară se văd luminile puternice lansate în aer de “Gustarul” din vale. La vizita noastră muzica răzbătea până în preajma şi te indemna să mergi înapoi la festival şi să te mai distrezi “înca o ora”.
Experienţa Orheiului Vechi la sfârşit de vară este nepreţuită. Poate fi un alt fel de vacanţă, în care combini şi cultura, şi istoria, şi distracţia şi gastronomia. În cazul în care vreţi altceva decât vacanţe în vestul sau în sudul Europei, profitaţi de ediţia de anul viitor a “Gustarului” şi vizitaţi toţi ce are de dat Orheiul Vechi.
Fii primul care comentează