7 persoane ridicate pentru contrabandă cu ţigări. Marfa era colectată la Braşov şi Iaşi

2 persoane au fost reţinute, alte 5 au fost plasate sub control judiciar şi 140.000 de ţigarete au fost indisponibilizate, în urma unor acţiuni operative de amploare efectuate de poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Bacău şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale. Au fost efectuate 30 de percheziţii şi executate 12 mandate de aducere.

La data de 21 iulie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat o acţiune de prindere în flagrant delict a unor persoane bănuite de tranzacţionarea a aproximativ 7.000 de pachete de ţigarete de contrabandă, în municipiul Bucureşti.

De asemenea, au fost efectuate 30 de percheziţii la imobilele bănuiţilor şi spaţiile utilizate pentru depozitarea ţigaretelor.

Din cercetări a reieşit că, în perioada februarie 2019 – iulie 2020, bănuiţii ar fi acţionat coordonat în judeţele Iaşi, Bacău, Ilfov, Călăraşi, Braşov şi în municipiul Bucureşti în vederea colectării, preluării, deţinerii, transportului, predării, depozitării şi comercializării de ţigarete introduse în mod ilicit pe teritoriul României prin punctele de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova şi Ucraina.

Colectarea ţigaretelor s-ar fi realizat în principal în municipiul Braşov şi în judeţul Iaşi de cetăţeni moldoveni, ce aveau şi cetăţenie română, în mai multe spaţii de depozitare de tip hală, de unde ar fi fost transportate cu diferite autoutilitare până în municipiul Bucureşti.

De aici, ar fi fost preluate de alţi membri ai grupării şi, ulterior, distribuite către diferiţi clienţi din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Călăraşi.

Membrii grupării ar fi colectat, preluat, deţinut, transportat şi distribuit aproximativ 800.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă de diferite mărci, în cauză organele vamale stabilind până în prezent un prejudiciu de circa 11.000.000 de lei, pentru recuperarea căruia a fost dispusă instituirea sechestrului asigurător faţă de mai multe bunuri aparţinând persoanelor cercetate.

Pe parcursul documentării activităţii infracţionale a celor în cauză, poliţiştii au ridicat şi indisponibilizat aproximativ 45.000 de pachete cu ţigarete de contrabandă (900.000 de ţigarete) şi şase autovehicule folosite la transportul ţigaretelor.

12 persoane au fost conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Bacău. 

Faţă de 2 dintre acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar faţă de alte 5 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă.

La activităţi au participat poliţişti din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Braşov şi reprezentanţi ai Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

(Foto: Arhiva)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.