Baritonul Nicolae Herlea a murit luni seara

herlea

Baritonul Nicolae Herlea a murit luni seară, la vârsta de 86 de ani, în urma unei lungi suferințe, informează un comunicat al Operei Naționale București.

 

Născut la București, Nicolae Herlea a studiat Conservatorul cu profesorul Aurel Costescu-Duca. Debutul pe scena Operei Naționale din București a avut loc în anul 1951, cu rolul Silvio din opera „Paiațe” de Ruggero Leoncavallo, în vechiul teatru „Regina Maria”. În continuare a rămas angajat ca prim-bariton al acestei scene până la vârsta pensionării.

Dincolo de cariera excepțională desfășurată în fața publicului din România, Nicolae Herlea a urcat pe scenele celor mai prestigioase opere ale lumii, printre care: Teatro alla Scala din Milano, Opera Metropolitan din New York, Teatrul Balșoi din Moscova, Opera din Berlin, Covent Garden din Londra sau Opera Mare din Paris.

Mari artiști ai lumii au apreciat la superlativ vocea solistului român. Printre ei se află Placido Domingo, Roberto Alagna, Herbert von Karajan, Nicolai Ghiaurov și alte nume de legendă, care îl considerau pe românul Herlea „deținătorul uneia dintre cele mai calde și mai frumoase voci”.

În ultimii ani, Nicolae Herlea putea fi întâlnit în postura de președinte al juriului Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclee” de la Brăila, unde îi sfătuia și îi încuraja pe cei mai talentați tineri cântăreți români.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.