Dacia lui Ceaușescu va fi expusă în Piața Sfatului

Dacie Ceausescu

Peste 50 de mașini, în mare parte Dacia 1300 şi Dacia 1100, cu caroseria strălucitoare și motorul în stare perfectă vă așteaptă să le admirați, sâmbătă, începând cu ora 10.00, în Piața Sfatului.  Multe dintre ele sunt trecute de 40 de ani, însă nu-și arată vârstă: parcă ieri ar fi ieșit de pe porțile Uzinei de Autoturisme Pitești. O bună parte dintre posesorii mașinilor istorice sunt tineri, îndrăgostiți de Dacia 1300/1100 în copilărie. Vor fi prezenți dacioți din toate colțurile țării, dar și din SUA, Marea Britanie și Austria.

Evenimentul, organizat de  Retromobil Club România, marchează 45 de ani de la construirea primei Dacia 1300, sub licență Renault 12. Cele două mașini, Dacia 1300 și Renault 12, erau de fapt la fel, diferența fiind făcută de emblemele și de inscripționările firmelor producătoare. Până la jumătatea anului 1972, Dacia 1300 s-a făcut cu piese franțuzești, apoi s-au folosit piese realizate în țara noastră.

În Piața Sfatului vor fi expuse și câteva mașini istorice:

1. Dacia 2000 destinată cuplului Ceaușescu şi înalţilor demnitari comunişti. Este fabricată în 1981 și are dotări uimitoare pentru România acelor ani: cutie de viteze automată, aer condiționat, geamuri electrice și pilot automat cu comenzi pe volan.

2. Renault 12, model similar cu Dacia 1300, lansat în acelaşi timp în Franţa, exemplar rarisim cu volan pe partea dreaptă. Automobilul va veni pe platformă de la Londra și îi aparține renumitului violonist român Remus Azoiței.

3. Varianta de competiţie a uzinelor Renault, Renault 12 Gordini, care a echipat în anii ’70 lotul Naţional de Raliul al României (7 exemplare). Automobilul, fabricat în 1973, este pregătit pentru cursele de circuit şi are un motor de 185 CP.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.