GALERIE FOTO. Expoziție permanentă și 36 de concerte de orgă, la Biserica Neagră

desc orga

A 62-a stagiune a concertelor estivale de orgă de la Biserica Neagră va fi deschisă în 3 iunie 2014, şi va sta sub semnul aniversării a 175 de ani de la inaugurarea orgii  Buchholz. Vor fi 36 de concerte ce se vor desfăşura în perioada 3 iunie – 30 septembrie.

În iunie și septembrie, concertele vor avea loc în fiecare marţi, începând cu ora 18.00, iar în luna august, acestea se vor desfășura în zilele de marți, joi și sâmbătă, de la aceeași oră.  Pe parcursul stagiunii, alături de organiştii braşoveni, vor mai concerta muzicieni din ţară  şi străinătate, care vor prezenta un program muzical divers. Concertele durează, în medie, 30 de minute, iar biletul de intrare este de 10 lei, copiii cu vârsta mai mică de 7 ani şi elevii (în baza carnetului de elev) beneficiind de gratuitate.

[scrollGallery id=146]

Orga Buchholz se află în condiţia sa originală, aşa cum a construit-o meşterul Carl  August Buchholz din Berlin între anii 1836-1839. Contractul semnat de comunitatea evanghelică din Braşov şi constructorul berlinez în anul 1835 a fost în valoare de 10.224  de taleri, iar durata de execuţie a fost stabilită la 3 ani de la începerea lucrărilor în 1836.  Atunci, orga de la Braşov se număra printre primele cinci orgi ale Europei ca  mărime.  Instrumentul s-a păstrat în starea iniţială datorită faptului că tuburile originale nu s-au pierdut şi nu au fost înlocuite, iar micile modificări întreprinse în timp au fost anulate mai târziu.

Acordajul şi presiunea vântului originale au fost aduse la starea iniţială. Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate: cositor englez curat şi aliaj berlinez de cositor (75%) si plumb (25%), metal de orgă bun, lemn de conifere,  molid, stejar fără noduri, arcuri de alamă, piele de calitate înaltă etc. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Ornamentele (consolele, turnurile şi frontoanele) sunt prevăzute cu sculpturi deosebite din lemn de tei aurit.

Date tehnice:

  • 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri de tuburi;
  • 4 manuale şi 1 pedalier;
  •  9 foale dispuse în spatele orgii, într-o cameră separate;
  • 63 de registre sonore şi 76 de manete ;
  • 12 lăzi de vânt pentru aerul comprimat
  • cel mai mare tub – aprox. 9 m, iar cel mai cel mai mic tub – 2 cm;
  • gama de frecvenţe: 17 Hz – 12,8 kHz.

Pe lângă această orgă, la Biserica Neagră mai există alte trei instrumente, printre care orga de la Rupea, a cărei restaurare a fost încheiată anul trecut.

Istoria bisericii și scurte povestiri

desc muzeu

În anii 1973 şi 1984, în cele două pronaosuri de pe latura de vest a Bisericii Negre, existau două expoziţii de documentare: una dintre acestea era dedicată istoriei lăcașului de cult, cealaltă, personalităţii lui Johannes Honterus. Cele două expoziţii au fost accesibile publicului până în urmă cu doi ani, însă trecerea timpului a dus la îngălbenirea şi deteriorarea materialelor, motiv pentru care exponatele au fost retrase. De luni a fost deschisă noua expoziție, una de documentară, vizitatorului fiindu-I prezentate informații (în limbile română, engleză și jgermană), scurte povești prin care sunt explicate anumite evenimente sau decizii sau imagini de epocă.

[scrollGallery id=147]

Există chiar și o secțiune dedicate copiilor, micuții având astfel posibilitatea de a face  face cunoştinţă cu istoria Bisericii Negre prin intermediul unor ilustraţii realizate manual, concepute special pe înţelesul lor. Expoziţia este accesibilă publicului în interiorul intervalelor orare în care este deschisă Biserica Neagră.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.