Concertele Organ Nights 2024 în Biserica Neagră – 185 de ani de la inaugurarea orgii Buchholz

Comunitatea Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov invită toți iubitorii de muzică de orgă la cea de-a 72-a ediție a sezonului estival Organ Nights. Artiști din România, Germania, SUA, Ungaria, Elveția și Austria vor încânta publicul pe parcursul celor 23 de concerte care vor avea loc în fiecare sâmbătă de la ora 18.00, începând din data de 18 mai până în 19 octombrie. Durata unui spectacol este de aproximativ 60 de minute. 

În timpul spectacolelor, imagini de la pupitrul orgii vor fi transmise live pe un ecran, cu scopul de a facilita vizionarea și audiția concertelor, publicul având posibilitatea de a urmări cu ușurință interpretarea și explicațiile muzicienilor. 

Orga Buchholz din Biserica Neagră, 185 de ani de la inaugurarea

În 2024 se sărbătoresc 185 de ani de la inaugurarea celebrului instrument din Biserica Neagră: orga Buchholz – care din 17 aprilie 1839 a fost un instrument de referință pe plan european. Ea îmbogățește slujbele religioase ale comunității evanghelice, fiind în același timp un instrument fascinant pentru public care se poate bucura, în cadrul concertelor, de timbrul său inconfundabil.

Organistul și dirijorul Corului Bach al Bisericii Negre, Steffen Schlandt, care anul acesta va susține primul concert din stagiune, dorește să transmită publicului câteva reflecții despre importanța muzicii și a orgii Buchholz:

„Investiția mare pe care comunitatea evanghelică a făcut-o în anul 1835, comandând această orgă, se dovedește a fi o decizie minunată și îndreptată înspre viitor. Faptul că, anual, mii de oameni ascultă concertele de orgă și slujbele, la care acest instrument acompaniază comunitatea, sunt dovada că muzica îi aduce pe oameni împreună, că orga reușește să spună câteodată ceea ce cuvintele nu pot exprima, și că muzica poate fi un mijloc de rugăciune. Pentru acest fapt îi dorim acestui instrument, care împlinește 185 de ani, o viață lungă în continuare în slujba oamenilor și a comuniunii care se formează.”

Concertele sunt sprijinite de către Departamentul pentru Relații Interetnice din subordinea Secretariatului General al Guvernului prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România.

Programul festivalului Organ Nights şi bilete la concerte

Programul festivalului poate fi consultat pe website-ul Bisericii Negre, https://bisericaneagra.ro/concerte-orga/, pe website-ul INSPIRATIO, https://inspiratio.ro/concerte/ sau pe paginile de Facebook şi Instagram ale Bisericii Negre. 

Costul unui bilet este de 25 de lei, iar copiii sub 18 ani beneficiază în continuare de gratuitate. Biletele pot fi achiziționate începând cu ziua de luni a săptămânii în care se desfășoară fiecare concert, de la casa de bilete aflată în incinta magazinului INSPIRATIO Gift Studio, situat la adresa Curtea Johannes Honterus nr. 8 (vizavi de Biserica Neagră), sau online, pentru orice concert din stagiune, de pe www.booktes.com din data de 15 mai. De asemenea, publicul are posibilitatea de a achiziționa abonamente în valoare de 80 lei pentru festivalul Organ Nights. Abonamentele permit accesul la oricare 5 concerte din cadrul stagiunii. Acestea se achiziționează din magazinul INSPIRATIO Gift Studio. Intrarea nu mai este permisă după începerea concertului.  

Programul concertelor Organ Nights în Biserica Neagră (ora 18.00):

18 mai – Steffen Schlandt (România)

25 mai – Geanina Sălăgean (România)

1 iunie – Steffen Schlandt (România) – concert de ziua copilului

8 iunie – Ursula Philippi (România)

15 iunie – Brita & Jürg Falch Leutert (România)

22 iunie – Tineri organiști – studenți din facultăți muzicale (România)

29 iunie – Eduard Antal (România)

6 iulie – Ádám Tabajdi (Ungaria)

13 iulie – Stefan Donner (Austria)

20 iulie – Alexandra Codreanu (Germania)

27 iulie – Erich Türk (România)

3 august – Bálint Karosi (SUA)

10 august – Peter Kleinert (Germania)

17 august – N.N. (se va anunța ulterior) 

24 august – Renée Anne Louprette (SUA)

31 august – Volker Jaekel & Gert Anklam – orgă și saxofon (Germania)

7 septembrie – Ekaterina Kofanova (Elveția)

14 septembrie – Eckart Schlandt (România)

21 septembrie – Iulia Reitu (România) 

28 septembrie – Alina Rotaru (Germania)

5 octombrie – Klaus Dieter Untch (România)

12 octombrie – Paul Cristian (România)

19 octombrie – Steffen Schlandt (România)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.