După ce sâmbăta trecută, de la Spitalul Clinic de Copii s-au ridicat probe de dezinfectanți, împreună cu Poliția, vineri, șeful Direcției de Sănătate Publică Brașov, dr. Lavinia Buvnariu și prefectul județului, Ciprian Băncilă, au mers la această unitate medicală, pentru a vedea care este situația în teren.
„Am avut o discuție permanentă cu reprezentanții DSP. Am ținut să fiți și dumneavoastră alături de noi în acest spital, pentru că rolul nostru este de asigura o transparență totală, de a vedea la fața locului care este situația reală, de a vedea depozitul unde sunt dezinfectanții, de a ne asigura că avem soluții alternative pentru a continua activitatea. În județul Brașov nu s-a oprit nici o operație din cauza lipsei de dezinfectanți și pentru a ne asigura că nici un cetățean nu este în pericol”, a declarat prefectul Brașovului, Ciprian Băncilă.
- Reacție după controlul Poliției, de la sfârșitul săptămânii trecute
În ceea ce privește rezultatele controlului de sâmbătă, directorul DSP a precizat că „nu avem noi rezultate. S-au ridicat probe de biocid, împreună cu Poliția, care au fost duse în siguranță la Unifarm, la București, iar acolo s-au făcut analizele. Rezultatele s-au transmis prim mass-media, pe care le-am aflat și eu din presă sunt că dezinfectantul de la Hexi Pharma este diluat”.
Ea a precizat că, DSP a efectuat teste de sanitație din spitalele brașovene și în urma acelor recoltări de probe au ieșit necorespunzătoare un număr de teste la Spitalul de Copii și la Spitalul din Făgăraș.
- Produse în regulă, pe hârtie
„Ceea ce am făcut noi a fostă să repetăm recoltările, iar testele au ieșit bune. Menționez că dezinfecția s-a făcut cu alte substanțe dezinfectante nu cu cel de la Hexi Pharma. Deocamdată, spitalele au blocat produsele Hexi până la finalizarea anchetei. Se folosește o gamă destul de largă de dezinfectanți și, având în vedere că la nivel național există un număr mare de substanțe dezinfectante, care sunt autorizate de Comisia Națională a Produselor Biocide”, a explicat dr. Lavinia Buvnariu.
Ea a mai spus că imediat după apariția problemelor, managerii de la Spitalul de Copii și de la cel din Făgăraș au decis, din proprie inițiativă să schimbe dezinfectantul.
- Teste cu probleme și înainte de scandal
Înainte de apariția acestui scandal Buvnariu a menționat că s-au mai făcut teste de sanitație: „Există un program de recoltare de teste. Noi monitorizăm în permanență activitatea. Procentul de teste necorespunzătoare a fost mult mai mic decât cel ieșit în urma scandalului Hexi”.
Întrebată dacă la nivelul Direcției de Sănătate Publică se cunoștea înaintea scandalului că sunt probleme cu produsele Hexi ea a precizat că „vreau să menționez că nu am avut infecții nozocomiale”. De altfel, Buvnariu la răspuns și cu o întrebare: „Ați luat în calcul faptul că la diluarea produselor Hexi s-a produs în ultima perioadă și că la început concentrația ar fi fost corespunzătoare? În acest caz se poate pronunța doar un laborator european acreditat pentru analiza substanței dezinfectante. Nu-mi cereți mie să declar rezultatul unei analize de laborator făcută de un laborator care nu aparține Direcției de Sănătate Publică”.
Buvnariu a mai spus că „sperăm să intrăm în normal și să nu inducem o stare de panică în rândul comunității brșovene. În acest moment activitatea decurge în mod normal la capacitatea maximă. În spitale există profesioniști de excepție și dumneavoastră nu puteți nega acest lucru”.
Șeful DSP a încercat să clarifice și procedura testelor de sanitație: „Se face un astfel de test, apoi se folosește un alt dezinfectant și rezultatele pot ieși bune. Noi am reglat problema asta”.
„Vom lua din import, dar la niște prețuri mult mai mari”
Managerul Spitalului de Copii, dr. Liviu Muntean a precizat că în ceea ce privește furnizorii de dezinfectanți, el a spus că unitate are semnale contracte cu mai multe firme, însă „grosul” era asigurat de Hexi. Întrebat de ce Spitalul de Copii a încheiat contractul cu Hexi în urma unei achiziții directe, el a menționat că această procedură este absolut legală, derulată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, iar criteriul a fost prețul cel mai mic.
Pe de altă parte, managerul a reamintit că scandalul dezinfectanților a apărut exact în momentul în care expira contractul cu Hexi.
Muntean a mai spus că pentru anumite categorii de produse, Hexi era singurul furnizor din România. „De acum, aceste produse le vom lua din import, dar la niște prețuri mult mai mari”.
Acum el a spus că activitatea unității nu este afectată, viața copiilor nu este în pericol, a amintit că pe ușa fiecărui salon sunt afișate grafice privind efectuarea dezinfecțiilor, persoanele care efectuează aceste operațiuni.
De altfel, managerul a afirmat că în luna februarie, unitatea a trecut prin procedura de acreditare: „Cred că am înebunit personalul până când s-a creat un adevărat mecanism. S-au respectat toate protocoalele. Toată lumea știe ce are de făcut și face. Nimic nu se face după ureche”.
Peste 100 de probe pozitive, o singură infecție nozocomială
„Acolo unde nu există nici un microb nu există viață. În mâna dumneavoastră este o populație fantastică de microbi”, a mai declarat Muntean.
În ceea ce privește infecțiile nozocomiale, el susține că „ar trebui schimbată puțin și legislația. Conduc spitalul acesta de vreo trei ani de zile. Una dintre primele măsuri a fost angajarea unui medic epidemiolog, care își face din plin datoria și ne sesizează când ceva nu este în regulă, iar când se întâmplă aceste lucruri, luăm măsuri. Vă dau exemplul lunii trecute, înainte de a izbucni acest scandal. Am văzut, de exemplu, că a fost o singură infecție nozocomială declarată în spital. Cum să declarăm atât de puțin? Câte probe ați luat din spital? În jur de 1.000. Câte au ieșit pozitive pe culturi de laborator? În jur de o sută și ceva. De ce una singură a fost declarată infecție nozocomială? Penru că dacă iei toate criteriile din legea actuală, doar aia se califică pentru a fi declarată infecție nozocomială. Nu e vina mea că legea prevede un număr de criterii”.
Fii primul care comentează