New York Times: Zeci de sportivi ruşi care au participat la Olimpiada de Iarna de la Soci au făcut parte dintr-un program de dopaj derulat de stat

Zeci de sportivi ruşi care au particpat la Olimpiada de Iarnă de la Soci din 2014 au făcut parte dintr-un program de dopaj derulat de stat, planificat meticulos timp de mai mulţi ani pentru a asigura dominaţia Rusiei în evenimentul sportiv, susţine directorul din acea perioada al laboratorului antidopaj al ţării, citat de The New York Times. Printre sportivi se număra cel puţin 15 medaliati cu aur.

Grigori Rodcenkov, directorul de la acea dată al laboratorului care a efectuat testările pentru substanţe interzise în cazul a mii de sportivi olimpici, spune că a dezvoltat un cocktail din trei substanţe interzise pe care l-a amestecat cu băuturi alcoolice. Cocktail-ul a fost băaut de zeci de atleţi,  contribuind astfel la facilitarea a ceea ce NY Times numeşte „unul dintre cele mai elaborate şi de succes comploturi de dopaj din istoria sportului”.

În program au intrat câteva dintre vedetele Rusiei la Jocurile de Iarnă, inclusiv 14 membri ai echipei de schi fond şi doi câstigatori de aur la bob.

Într-o operaţiune de noapte, experţii antidopaj rusi, împreună cu membri ai serviciilor de informaţii, au înlocuit pe ascuns probe de urină în care ar fi fost depistate substanţele de dopaj, cu probe curate colectate cu câteva luni înainte, a povestit Rodcenkov. Aceştia au reuşit cumva să spargă recipientele standard folosite la competiţiile internaşionale şi care se presupune că au dispozitive de siguranţă.

Timp de 4 ore în fiecare noapte, aceştia au muncit într-un laborator luminat de o singura lampă, trecând recipientele de urină printr-o gaura de marimea unei mâini din perete, pentru a fi gata de testare în ziua următoare, susţine fostul director.

Până la sfârşitul Jocurilor de Iarnă d ela Soci, circa 100 de probe de urină cu probleme au fost scoase din laborator.

Niciunul dintre sportivii ruşi nu a fost depistat la testele antidrog, iar Rusia a câştigat cel mai mare număr de medalii la Olimpiada de Iarna din 2014, depăşind lejer cel mai mare rival al său, SUA, şi subminând integritatea unuia dintre cele mai prestigoase evenimente sportive din lume.

„Oamenii sărbătoreau campionii olimpici, dar noi stăteam ca nebunii şi le înlocuiam urina. Poţi să iţi imaginezi cum e organizat sportul olimpic?”, spune Rodcenkov.

Dupa ce NY Times a cerut oficialilor ruşi să răspundă acestor acuzaţii, ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a transmis un comunicat presei în care numeste declaratţile „o continuare a atacului informaţional asupra sportului rus”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.