Scena este goală. Actorii au alte lucruri de făcut: protestează și trimit comunicate

Vineri, 7 octombrie, a fost termenul limită de depunere a contestațiilor pentru concursul pentru funcția de manager al Teatrului Sică Alexandrescu (TSA), câștigat de Dan Marius Zarafescu, care a obținut nota finală 9,41 (9,61 pentru planul de management și 9,21 la interviu). Chiar în ultima zi, unul dintre cei cinci candidați, Simsensohn Erwin, a trimis o contestație la Primăria Brașov. Candidatul contestă rezultatul concursului și solicită reluarea procedurii. Viceprimarul Brașovului, Costel Mihai a declarat că termenul de soluționare a contestației depuse de candidatul amintit este de trei zile lucrătoare, începând de luni.

Tot vineri, la Primăria Brașov a fost depusă și o adresă de înaintare de către actorii protestatari, prin care aceștia susțin că procedura de selecție a managerului teatrului nu s-a desfășurat cu respectarea reglementărilor legale. Protestatarii argumentează că în perioada de depunere a dosarelor de candidatură, s-au modificat condițiile de participare, iar în timpul interviului Dan Marius Zarafescu a fost „susținut” de mai mulți membri ai comisiei de evaluare. Totodată, la Primărie, protestatarii au depus și o scrisoare deschisă în care sunt reproduse mai multe mesaje de amenințare pe care si susțin că le-ar fi trimis Zarafescu membrilor comisiei de evaluare în luna mai, când a mai participat la un concurs pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului Sică Alexandrescu dar nu a obținut nota de trecere, adică minim 7.00.

Atât contestația lui Simsensohn Erwin cât și adresa actorilor protestatari sunt semnate de același avocat.

Teatrul s-a mutat în stradă și pe internet

teatrul-in-strada

Actorii protestatari au reacționat chiar din 29 septembrie, când Dan Zarafescu a susținut interviul. De atunci, ei au renunțat să mai urce pe scenă, iar vineri și duminică au ieșit în stradă, în prima seară cu un plasture lipit pe gură. Spectacolele au fost suspendate, brașovenii care au apucat să cumpere bilete la teatru și-au luat banii înapoi, apoi nu s-au mai vândut bilete.

Pe fir a intrat și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului, care a anunțat că va amenda Teatrul Sică Alexandrescu.

De asemenea, între actorii protestatari și cei din Sindicatul  Independent al Salariaților din Teatrul Sică Alexandrescu a fost dus și un „război” al comunicatelor și postărilor pe site-urile de socializare.

„În orașul în care primarul este cercetat penal și Primăria o instituție aservită acestuia, actorii teatrului «Sică Alexandrescu»  au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest împotriva încercării Primăriei de a numi în funcția de manager al teatrului un candidat favorizat la concursul din septembrie”, se arată într-un comunicat al protestatarilor.

Potrivit comunicatului, actorii angajați protestatari sunt Mihai Bica, Marius Cordoș, Ada Galeș, Maria Gârbovan, Oana Hui, Vlad Jipa , Bogdan Nechifor, Virginia Itta Marcu, Claudiu Mihail, Vlad Pavel, Simona Pop, Iulia Popescu, Bianca Zurovski. „Acestora li se adaugă mulți colegi din colectivul tehnic și administrativ, precum și Mariana Hudișteanu, director interimar al teatrului, fost contabil-șef al instituției, Claudiu Goga, regizor angajat și Oana Borș, secretar literar”, au mai afirmat protestatarii.

„Aceeaşi colegi (doi colaboratori, contabila-șefă, secretarul literar, fostul manager și 9 actori nu pot vorbi în numele a 83 de angajaţi) şi-au permis să posteze opinia lor  pe site-ul teatrului, deşi aceasta nu reprezintă opinia întregului colectiv. Actorii protestatari spun că ei nu primesc  în teatru alt director decât pe fostul manager demisionar, deşi ei nu au nici o calitate în acest sens, iar în fişa posturilor lor nu este specificată îndatorirea de a fi sau nu de acord cu directorul care a câştigat prin concurs acest post. Fostul manager nu poate ocupa aceasta funcție nu doar fiindcă nu s-a înscris la nici unul dintre concursuri, ci mai ales, fiindcă, nu mai este în măsura să valorifice potențialul acestui colectiv, aspect reflectat de toate disfuncțiile din ultima vreme, de neimplicarea teatrului nostru în festivaluri, în evenimente specifice, de nevalorificarea angajaților care nu au avut atitudine obedientă față de acesta”, au răspuns sindicaliștii printr-un comunicat.

Directorul interimar al TSA, între ciocan și nicovală

După ce anul trecut, Claudiu Goga a demisionat din funcția de manager al TSA, conducerea interimară a fost preluată de Mariana Hudișteanu. Aceasta, apare însă și pe lista „protestatarilor”. De asemenea, potrivit unor angajați ai teatrului ea este cea care ar fi dat dispoziție să nu se mai vândă biletele.

În aceste condiții, Primăria Brașov, în subordinea căreia este Teatrul Sică Alexandrescu, i-a cerut directorului interimar o notă explicativă privind situația instituției.

„În nota explicativă depusă de doamna Mariana Hudișteanu se regăseau multe dintre afirmațiile protestatarilor, nu răspunsurile la întrebările adresate de noi”, a declarat viceprimatul Brașovului, Costel Mihai.

El a mai spus că directorului interimar i s-a cerut o nouă notă explicativă, prin care să prezinte modalitatea în care, în calitatea ei de director al Teatrului Sică Alexandrescu, a încercat să soluționeze conflictul intern, așa cum prevede legislația în vigoare. Practic, din poziția de director, ea nu ar fi trebuit să se poziționeze într-o tabără sau alta ci să se asigure că protestul subordonaților se desfășoară în condiții legale.

Alte concursuri, alte probleme…

De aproximativ un an, la conducerea Teatrului Sică Alexandrescu este un manager interimar, după ce Claudiu Goga și-a dat demisia. Problemele au apărut în momentul în care Primăria a anunțat că va organiza concursuri pentru ocuparea funcției de manager pentru toate instituțiile de cultură din Brașov, iar în urma organizării primei proceduri, din șase candidați înscriși la concursul pentru funcția de manager al Teatrului Sică Alexandrescu, nici unul  nu a obținut notă de trecere. Goga nu a candidat, iar în luna noiembrie a anului trecut, chiar înaintea Festivalului de Dramaturgie Contemporană, și-a dat demisia din funcția de director al teatrului brașovean, cerând atunci demisia șefului de atunci a Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente, Cecilia Doiciu. Ulterior, în timpul Festivalului de Dramaturgie Contemporană, mai mulți actori ai TSA au urcat pe scenă cu o bulină pe piept, mesajul lor fiind „Stop abuzurilor”. După puțin timp, Cecilia Doiciu a fost „sacrificată”, în speranța că apele se vor liniști.

La finalul anului trecut, Primăria anunța că va organiza un nou concurs pentru funcția de manager al teatrului brașovean, iar, după mai multe amânări, procedura de selecție s-a desfășurat în luna mai a acestui an. Printre candidați a fost și Dan Zarafescu, care, pentru planul de management a obținut atunci  8,14, iar la interviu nota 5,45. Atunci, Sindicatul  Independent al Salariaților din Teatrul Sică Alexandrescu a depus la Primăria Brașov o petiție prin care reclamau tot modul în care s-a desfășurat interviul, susținând că Zarafescu, „în mod vădit neagreat de către comisie, a fost supus unui tir de întrebări vizibil malițioase  și  neancorate în concretețea proiectului”. 

Nici la acest concurs nu s-a înscris Claudiu Goga.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.