Pe lângă spectacolul oferit de armatele din epoca napleoniană și bătălia de pe platoul de pe Dealul Straja, Festivalul de Reconstituire Istorică de la Brașov – „Asaltul Cetățuii” a fost și un „manifest” pentru salvarea monumentului. Practic, înainte ca armata austriacă să „ia cu asalt” fortificația apărată de trupele franceze, directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene, a „deschis focul”, spunând că „pe lângă această latură de reconstituire istorică, acțiunea noastră este și un mesaj adresat comunității locale, naționale, pentru recuperarea Cetățuii Brașovului.
Pe lângă asaltul austriecilor asupra trupelor franceze, este și un asalt asupra nepăsării cu care este tratat acest monument reprezentativ al Brașovului atunci când vorbim de istoria militară a orașului. Starea în care se află acum Cetățuia cred că trebuie să ne dea de gândit și sper ca festivalul nostru să atragă atenția asupra necesității de a proteja acest monument istoric, de a-l aduce cât mai curând în viața culturală a orașului, de a avea grijă de el și sunt convins că în scurt timp fortificația se va întoarce în patrimoniul comunității brașovene, care l-a construit. Sper ca prin prezența dumneavoastră (a spectatorilor prezenți la pe Dealul Straja – n.n.) să subliniem interesul pe care îl avem pentru acest monument și pentru evenimente culturale desfășurate nu doar lângă zidurile Cetățuii. Poate anul viitor o să avem șansa să desfășurăm un festival de reconstituire în incinta Cetățuii. Într-un fel, asaltul nostru nu se va termina astăzi. Noi lansăm acest asalt până când Cetățuia va reveni în patrimoniul Brașovului”.
Cetățuia Brașovului este închisă de peste doi ani și a fost deja năpădită de bălării, întrucât nimeni nu a mai intervenit să o curețe și să o întrețină. Monumentul este în litigiu, în prezent fiind în desfășurarea un proces pe rol.
Mai multe detalii și imagini cu starea actuală a Cetățuii, AICI.
Fii primul care comentează