Explicația drumarilor și a constructorului: de ce se lucrează din loc în loc și din când în când pe DN 73, între Brașov și Cristian

Începute în această vară, lucrările de modernizare a DN 73, pe segmentul din județul Brașov se vor termina… cândva. Deocamdată un termen nu poate fi estimat, având în vedere că din cei 36 de kilometri de drum din județul Brașov, doar pentru 24 de kilometri este emisă autorizația de construire, iar efectiv se lucrează pe aproximativ 6 kilometri.

Mai exact, potrivit directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, Adriana Nicula, pe tronsonul Brașov – Cristian, unde se efectuează casete de lărgire, se lucrează pe segmente.

„Având vedere că este vorba de un drum care se modernizează sub trafic se deschide o casetă de maxim 500 de metri, o pauză de un kilometru, apoi iar o casetă. Nu se poate lucra în alt ritm și în alt mod”, a declarat reprezentanta DRDP.

Tot în această perioadă, reprezentantul constructorului, respectiv Asocierea AZVI SA – STRACO GRUP SRL – PIOMAR Development – Tractebel, Bogdan Mitache, a spus că se lucrează pe un kilometru din localitatea Bran și pe un kilometru la Tohan.

„Pentru casetele de lărgire, care se fac doar pe sectorul Brașov-Cristian, pentru stabilizarea straturilor de pietriș sau a cimentului, este nevoie de 7 zile în care nu se poate circula pe aceste porțiuni. Apoi se face teste de laborator, iar dacă acestea sunt pozitive, se trece la faza următoare. Pentru orice realizarea unei casete este nevoie de două – trei săptămâni”, a explicat Mitache.

El a dat asigurări că pe șantier sunt destule utilaje, poate prea multe: „De multe ori, utilajele stau”. 

Care este graficul de lucrări pentru 2017 și 2018

  • Sectorul Brașov – Cristian: până în iarnă, mai precis până în 15 sau 30 octombrie, în funcțiile de condițiile meteo, termină lucrările la toate casetele deschise sau cele deschise în perioada următoare și se toarnă un strat de asfalt de bază, urmând ca în anul 2018 să se finalizeze complet modernizarea
  • Anul acesta se va mai lucra în localitatea Cristian, dar și în Bran (cu excepția unui segment de un kilometru, în zona Castelului Bran, pe care se va lucra în primăvară)

Anul viitor se va moderniza sectorul Cristian – Râșnov, inclusiv în localitatea Râșnov.

Când vor fi gata lucrările

Potrivit directorului DRDP Brașov, conform contractului, lucrările ar fi trebuit să fie gata în 19 septembrie 2017, dar a precizat că se va mai acorda o „extensie”, dar nu a putut oferi o dată precisă, motivul fiind că graficul de lucrări va fi stabilit după ce se vor obține autorizațiile. De altfel, pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se arată că modernizarea DN 73 se va încheia în luna decembrie 2018.

De ce sunt autorizați numai 24 din 36 de kilometri

Contractul pentru proiectul de modernizare a DN 73 (Brașov – Pitești), cu o lungime de 103,25 km a fost semnat în anul 2011, proiectul, cu o valoare totală de 275,86 milioane de lei, primind o finanțare europeană prin Programul Operațional Sectorial Transporturi 2007-2013. Lucrările propriu zise au început în 19 mai 2014, fiind început sectorul din județul Argeș, și, inițial, ar fi trebuit să fie gata în 31 decembrie 2015, pentru ca proiectul să se încadreze în ciclul bugetar european 2007 – 2013. În urma revizuirii proiectului tehnic din anul 2015 în conformitate cu expertiza tehnică au apărut  lucrări suplimentare (consolidări, relocări de utilități, etc), astfel că a fost nevoie de noi exproprieri și autorizații sau avize, inclusiv de la administratorii siturilor Natura 2000, prin care trece artera. În acest moment, proiectul beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.

De altfel, reprezentanta DRDP Brașov spune demersurile au întârziat din cauza acordului de mediu care, având în vedere că drumul trece și prin arii protejate, se eliberează după o perioadă destul de lungă, în care se analizează dosarul.

„Sunt trei sectoare de drum, unul de la limita cu județul Argeș până la intrarea în Fundata, în Moieciu este un sector spre ieșirea spre Brașov și mai este o porțiune de 500 de metri, chiar în Bran, spre Brașov, pentru care există acordul de mediu, având în vedere că acestea trec prin situri Natura 2000. Procedurile de obținere a acestor acorduri în ariile protejate sunt destul de dificile și de lungă durată. Sperăm ca anul viitor să putem preda și aceste sectoare de drum”, a explicat Adriana Nicula.

Memoriul de prezentare pentru proiectul de revizuire a proiectului tehnic a fost elaborat în luna iulie a acestui an, iar pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, anunțul public privind depunerea solicitării de revizuire a deciziei etapei de încadrare de către CNAIR a fost postat în data de 11 august 2017.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.