Anul trecut, când România a aniversat intrarea în Primul Război Mondial, în Brașov s-a pus problema monumentului închinat românilor care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, având în vedere că în Brașov există doar statuia de lângă Gara Bartolomeu.
Discutia despre pregătirile pentru Centenar a apărut si în ultima ședință de plen a Consiliului Local Brașov, când unul dintre aleși, Arnold Ungar (FDGR) a anunțat că Ministerul Culturii are în vedere alocarea unor sume consistente pentru evenimentele prin care se va marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar a întrebat și ce se întâmplă cu proiectul de mutare a monumentului de la Bartolomeu, într-un loc mai accesibil.
Despre mutarea monumentului, a explicat primarul Brașovului, George Scripcaru, se discută de mai mulți ani, dar asociațiile veteranilor de război nu au fost de acord. Cât despre linia de finanțare a Ministerului Culturii, edilul a spus că în urmă cu o lună a fost chemat la Minister, pentru a discuta acest subiect. „Mi s-a comunicat faptul că voi fi chemat pentru noi discuții, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a afirmat primarul. El a mai spus că a discutat cu Secretarul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România între 1945 și 1989, Octav Bjoza, dar și cu istoricul brașovean Marius Oprea despre eventuale evenimente ce ar putea fi organizate la Brașov, cu ocazia Centenarului. „Le-am propus mai multe evenimente, pe care să le analizeze. Când va fi gata o listă a evenimentelor, o vom discuta în Consiliul Local Brașov”, a mai spus Scripcaru.
Monumentul de la Bartolomeu, ridicat pe „tranșeea morții”
Monumentul de la Bartolomeu este dedicat eroilor căzuţi pe „tranşeea morţii” din regimentul căpitanului Cristescu, cei care, în 1916 au murit până la ultimul apărând Braşovul, în 8 (după unele surse 10) octombrie. Atunci, după ce câteva zile au tinut piept forțelor germane – austro-ungare pe aliniamentul căii ferate Brașov – Făgăraș, ofițerii români au decis să se retragă. În 10 octombrie, în cursul nopții, de pe un sector al liniei de apărare trupele s-au retras, însă din cauza lipsei de coordonare, au lăsat o breșă în linia defensivă, aripa stângă a liniei de trăgători, care se afla înșirată de-a lungul liniei ferate dincoace de gara Bartolomeu spre gara Braşov, rămânând astfel descoperită. Profitând de breșă, în cursul nopții, soldații germani au trecut linia ferată și, din flanc, au atacat soldații români cu două mitraliere și mai multe grenade de mână, fiind uciși, în câteva minute 250 de soldați, care, chiar și în condițiile unui război lipsit de scrupule, cum a fost Primul Război Mondial, puteau fi luați pur și simplu prizonieri.
După Primul Război Mondial, unde a fost „tranșeea morții”, s-a amenajat un cimitir al eroilor, în mijlocul cimitirului fiind amplasat și un monument, mai precis vulturul care poate fi văzut acum lângă Gara Bartolomeu. Statuia era destinată inițial soldaților germani îngropaţi în cimitirul din Livada Plăieșilor (unde este acum strada Constantin Lacea).
Osemintele eroilor, mutate la Șprenghi sau „uitate” în fundația drumului din fața Stadionului Tineretului
În 1972, comuniştii au dezafectat cimitirul, pentru a putea modifica traseele căii ferate şi a străzii care trece acum pe lângă Stadionul Tineretului. Oficial, osemintele au fost mutate în cimitirul militar din Şprenghi, însă în realitate au zăcut la marginea şantierului, ca apoi să fie acoperite de asfaltul şoselei care duce spre Făgăraș. Piatra funerară pe care este înscris numele căpitanului Sava Cristescu (unul dintre ofițerii care și-au pierdut viața pe tranșeea morții) se află acum în cimitirul eroilor din Şprenghi, în faţă căruia tronează o statuie uriaşă a unui soldat sovietic. Monumentul de lângă Gara Bartolomeu este acum degradat și, chiar dacă s-a discutat de restaurarea lui în ultimii ani, nu s-a întâmplat nimic, pentru că și în ceea ce privește acest subiect, orgoliile sau interesele au fost mari.
Fii primul care comentează