Bilanțul Centenarului la Brașov: nimic notabil!

Anul Centenarului, cel puţin într-o viziune idealistă, ar fi trebuit să fie unul în care oamenii să vadă că „a rămas ceva în urmă”, poate o investiţie majoră sau măcar un eveniment memorabil. În realitate, în judeţul Braşov nu s-a întâmplat mai nimic. Probabil că singura realizare în materie de investiţii a fost inaugurarea corpului vechi al Maternităţii Braşov, un proiect început în urmă cu mulţi ani, dar finalizat cu întârziere… și eventual, doar din întâmplare, în An Centenar. În rest, nimic notabil.

Aeroportul, despre care se discută de un deceniu, este și acum în „chinurile facerii”. Un spital nou? În stadiul de proiect! O autostradă care să treacă prin județ? Nici gând. Un monument istoric restaurat anul acesta? Zero.  A fost suficientă „decorarea” Prefecturii cu două pânze, agățate de fațada care stă să cadă. Și asta pentru că… așa s-a cerut de la Centru“, ca să „sărbătorim împreună!“. Dar… o școală nouă, în Brașov? O grădiniță? O creșă? Nu avem!  

Practic, în momentul în care autoritățile vor trage linie la final de an vor înșirui, în cel mai bun caz, o listă interminabilă de studii de fezabilitate, proiecte sau alte contracte de consultanță. Pe bani mulți. Dacă e sa luăm în calcul toate aceste studii, vom avea pasaje hobanate, sau „giratorii suspendate” pentru pietoni. La un moment-dat! Dar nu știm când exact…

2018 ar fi trebuit să fie unul în care oamenii să fie făcuți să simtă că se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Asta se putea face și prin evenimente culturale de calitate, printr-o prezentare a istoriei într-un mod prietenos. Bani au fost. De la Ministerul Culturii, de la Consiliul Județean Brașov sau de la Primăria Brașov. Au fost și proiecte… dar cam aceleași ca și anul trecut. Pentru 2018, însă, cu extensia „Centenar”. Etnovember-ul a fost „de Centenar”, Festivalul de Film și Istorii a fost… „de Centenar”. Iar lista poate continua cu zeci de evenimente de care s-a lipit eticheta „Centenar”,  cu mii de broșuri dedicate Centenarului. 

De ce era nevoie de această „extensie”? Pentru că a adus puncte în plus la evaluare, și implicit, a facilitat accesul la finanțare.  Iar sumele alocate au fost mari: un milion de lei de către Consiliul Județean Brașov și 2 milioane de lei de către Primăria Brașov. 

Chiar și Cerbul de Aur a fost „de Centenar”, la revenirea după mulți ani în Piața Sfatului, a beneficiat de peste un milion de euro de la Ministerul Culturii prin linia de finanțare pentru proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri.  

Ba mai mult, în 2018, până și unei acțiuni caritabile de la Direcția de Asistență Socială Brașov, i s-a lipit eticheta „Centenar”. 

A, anul acesta, și Moș Crăciun va veni… de Centenar.

Dincolo de toate, rămâne întrebarea: oare ce își va spune fiecare „decident” în dimineața Centenarului?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.