Primăria Braşov şi fostul constructor de la Centrul de Afaceri şi-au declarat război în instanță. Fiecare vrea să recupereze cheltuielile făcute în proiect
Primăria Brașov și constructorul care a început lucrările la Centrului de Afaceri Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA) din Bartolomeu, SC Integral SA din Buzău, și-au declarat război, fiecare tabără solicitând celeilalte părți despăgubiri.
Prima care s-a adresat instanței a fost firma buzoiană care, în luna decembrie a anului 2015, imediat după ce a primit notificarea de reziliere unilaterală a contractului înainte de termen, a deschis o acțiune în instanță. A cerut anularea notificării de reziliere, dar și plata unor lucrări în valoare de 6,59 milioane de lei, care, din punct de vedere al beneficiarului erau neconforme. Pretențiile financiare ale constructorului au mai scăzut în timp, la 4,97 milioane de lei, după ce Primăria a mai efectuat unele plăți.
Contractul, care era valabil până în luna februarie 2016, nu a mai fost reziliat, Primăria așteptând încetarea de drept a acestuia, după care nu au l-a mai prelungit, având în vedere că firma efectuase 40 % din lucrări, în condițiile în care, la momentul respectiv centrul trebuia să fie gata.
În acest proces, în primă instanță, respectiv Tribunalul Brașov, Primăria a avut câștig de cauză, judecătorii apreciind că nu mai trebuie să plătească nici un leu către constructor. Decizia nu este definitivă, existând posibilitatea depunerii recursului în termen de 10 zile de la data comunicării.
Și Primăria Brașov a deschis un proces împotriva constructorului din Buzău, căreia îi cere să plătescă lucrările de conservare a obiectivului, paza acestuia, chiria pentru gardul de protecție, dar și contravaloarea lucrărilor de remediere a deficiențelor pe care le-a lăsat la încetarea contractului. La o primă evaluare, firma buzoiană are de plătit suma de 2,46 milioane de lei, dar valoarea ar putea crește după ce vor fi terminate lucrările de remediere. Acțiunea în instanță a fost deschisă în una ianuarie a anului 2016, iar până acum nu a fost emisă nici o sentință în acest dosar.
Încă se lucrează la remedierea lucrărilor neconforme
Viceprimarul Brașovului Laszlo Barabas a afirmat că și în prezent se lucrează la remedierea lucrărilor neconforme, pe listă fiind refacerea planșeului dintre parter şi primul etaj hidroizolaţia. Intervențiile sunt realizate de firma SC Aeon Building SRL Brașov, care a obținut contractul pentru finalizarea construcției Centrului de afaceri din Bartolomeu, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis în iulie. Valoarea contractului de lucrări încheiat cu firma brașoveană este de
50.786.041 lei, care va fi achitată integral de la bugetul local, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2018. „Până acum noul constructor a realizat aproximativ 20% din lucrările care fac obiectul contractului (la momentul rezilierii contratului cu firma buzoiană mai erau de executat 60 % din lucrări – n.r.)”, a precizat viceprimarul.
Pentru proiectul Centrului de afaceri din Bartolomeu, Primăria Brașov a obținut o cofinanțare europeană de 50% prin prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, contractul de finanțare fiind semnat în anul 2013, iar conform reglementărilor europene, pentru a 31 decembrie 2015. Cum acest termeni nu a fost respectat, toate lucrările efectuate după data de 1 ianuarie 2016 sunt achitate integral de la bugetul local. Lucrările au început în 8 octombrie 2014, iar la momentul respectiv a fost stabilit un termen de finalizare de 16 luni (respectiv 8 februarie 2016), municipalitatea luând de la început în calcul că ultimele lucrări (cele realizate în perioada 1 ianuarie 2016 – 8 februarie 2016) vor fi achitate integral de la bugetul local.
Folosim tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare afișate în funcție de interesele și/sau profilul dumneavoastră.Ok
Fii primul care comentează