Doar 25 din 87 de școli din Brașov au avize de la ISU.  Pentru ca unele clădiri să fie sigure, ar fi nevoie de „lucrări imposibile”

Având în vedere că în municipiul Brașov, doar 25 din 87 de clădiri în care funcționează unități de învățământ au avize ISU, Primăria Brașov și Inspectoratul pentru Situații de Urgență caută acum „soluții realiste” pentru aducerea tuturor imobilelor la noile standarde. Asta pentru că imobilele, multe dintre ele construite înainte de 1989, iar altele incluse pe lista monumentelor istorice, nu mai respectă actuala legislație privind securitatea la incendiu, modificată de două ori după tragedia de la Colectiv, o dată în anul 2016, iar a doua oară în anul 2017.

Intenția Primăriei Brașov, anunțată de purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, este de a obține autorizația la incendiu pentru toate unitățile de învățământ din oraș, fie direct, prin lucrări, fie prin reparaţii, extinderi sau construcţii noi, mai complexe, asta chiar dacă „sunt  voci care spun ca nu ar fi normal să fie avizate şi autorizate unele clădiri vechi, conform noilor norme în vigoare”.

„Pentru a se atinge acest obiectiv, împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, încercăm să găsim soluții tehnice pentru a ne putea încadra în legislația în vigoare, dar soluțiile să fie și realiste”, a precizat Sorin Toarcea.

Ce înseamnă „soluții realiste”?

Conform noilor prevederi legale în domeniul securității la incendiu, pentru a se elibera autorizația ISU, în conformitate cu noua legislație, la unele clădiri ar fi nevoie de intervenții imposibil de realizat. De exemplu, în noile normative se prevede că o scară trebuie să aibă o anumită lățime, iar pentru a se realiza lucrări în acest sens ar fi nevoie chiar și de spargerea pereților exterior de la clădiri. Dacă s-ar face acest lucru, ar putea fi afectată structura de rezistență, iar atunci ar „intra pe fir” o altă instituție, Inspectoratul de Stat în Construcții, care ar reproșa faptul că imobilul nu mai prezintă siguranță din punct de vedere constructiv.  

Nici în ceea ce privește ușile de la sălile de clasă, situația nu este foarte clară. Conform legislației actuale, acestea ar trebui să aibă o lățime de 90 cm, dar în unele clădiri, în special în cele foarte vechi, nu este respectată dimensiunea. Soluția ar fi să se spargă pereții, astfel încât ușile să fie lățite, dar și în acest caz se pune problema afectării structurii de rezistență.

Cu ușile de la sălile de clasă mai este o problemă. Legea prevede că acestea ar trebui să se deschidă înspre exterior, dar, în imobilele mai vechi, dacă s-ar face acest lucru ar apărea o altă problemă: blocarea coridoarelor pe unde ar trebui să iasă elevii. Nici în acest caz nu se poate pune problema lărgirii coridoarelor.

Tot pentru a respecta noile prevederi legale, în toate școlile ar trebui înlocuite lambriurile din PVC cu unele rezistente la foc. De asemenea, în special în grădinițe, ar fi nevoie de trape de desfumare.

Nu în ultimul rând, ar fi necesară montarea unor scări exterioare și a unor sisteme de detecție și alarmare la incendiu. Aceasta este însă o soluție realizabilă. 

 „Pe măsură ce primim avizele, demarăm procedurile de proiectare conform  acestor documente și facem lucrările realizabile. Aceste avize se acordă în baza unui scenariu la incendiu”, a mai spus Sorin Toarcea.

Punct și de la capăt 

„În anul 2016, Primăria Brașov a început un program de elaborare a documentațiilor în vederea obținerii avizului ISU, care este o etapă premergătoare obținerii autorizației de securitate la incendiu. Printre altele, atunci erau vizate  clădirile care nu erau incluse în proiecte de reparații capitale sau alte modificări majore la structura de rezistență – extinderi, recompartimentări. În anul 2017 s-a modificat legislația privind modificarea de avizare, ceea ce înseamnă că a trebuit să reluăm toată procedura începută anul anterior”, a mai spus Toarcea.

În momentul de față, conform declarației reprezentantului Primăriei Brașov, din cele 87 de cădiri în care funcționează cele 68 de unități de învățământ cu personalitate juridică, 25 au primit avizul ISU, iar pentru alte cinci a fost depusă documentația și sunt în curs de avizare. Pentru alte 16 imobile,  Primăria trebuie să refacă documentația realizată în anul 2016, pentru a respecta prevederile legale modificate în anul 2017.

La alte școli sunt în derulare proiecte de reabilitare, în diferite faze, iar avizele sau autorizațiile ISU vor fi emise după terminarea lucrărilor (de exemplu, Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ şi Şcoala gimnazială nr. 4, la care se desfăşoară lucrări de eficientizare energetică, Colegiul Naţional „Unirea“, unde s-a semnat deja contractul de lucrări pentru modernizarea corpului A, Şcoala gimnazială nr. 19, unde există un contract de mansardare scos la licitaţie, sau școlile gimnaziale nr. 1 şi 2, incluse pe lista de investiții). Alte unități de învățământ, nu au avize ISU și funcționează în clădiri cu   o situaţie juridică neclară sau care nu sunt în proprietatea Municipalității (de exemplu, Liceul de Muzică).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.