Liviu Cornel Babeș, comemorat în Poiana Brașov, la 29 de ani de la gestul său extrem împotriva comunismului

Foto: Andrei Paul

Eroul martir Liviu Cornel Babeş a fost comemorat astăzi, 2 martie, la 29 de ani de la gestul său suprem de protest la adresa regimului comunist. În 2 martie 1989, Liviu Cornel Babeş s-a transformat într-o torţă vie, în timp ce cobora Pârtia Bradul, purtând în mâini afişul pe care scria „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz“, într-un gest final de a atrage atenția lumii asupra ororilor regimului comunist.

Liviu Cornel Babeș avea 47 de ani și era maistru la Intreprinderea de Prefabricate din Brașov, când a decis să facă gestul extrem de a se autoincendia la capătul pârtiei Bradul din Poiana Brașov. În urma sa a rămas soția Etelka și fiica de 11 an,i pe nume Gabriela.

Protestul său a fost făcut public mai întâi în străinatate, de către turistii străini aflați în stațiunea Poiana Brașov. „Doi schiori britanici s-au întors din România cu mărturia extraordinară a unui suicid politic în care un om și-a dat foc pe pârtie în semn de protest la adresa regimului represiv instaurat de președintele Nicolae Ceaușescu“, scria Sunday Times pe 12 martie 1989.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.