Un incendiu „misterios” de pe platforma un teren pe care, erau acum mulți ani hale ale fabricii Nitramonia din Făgăraș a readus în discuție problema managementului deșeurilor în județul Brașov. La Făgăraș, în anul 2009 s-a sistat oficial depozitarea în mai multe depozite municipale neconforme din județ, inclusiv la cel de la Făgăraș. Cu toate acestea, mulți ani, la rampa de pe Dealul Galațiului din Făgăraș au mai fost depuse deșeuri. Ulterior, după ce au fost făcute și mai multe controale s-a renunțat, optându-se pentru transportarea lor la depozitul ecologic de la Brașov, asta după ce erau sortate de o firmă care și-a amenajat un punct de lucru în zona Nitramonia. Între timp a dispărut și firma respectivă, iar recent, în zonă s-a produs un incendiu.
„Incendiu la depozitul ilegal de deșeuri din incinta Nitramonia, în apropierea stației de sortare a firmei de salubrizare SALCO SERV Fagaraș. Depozitul ilegal de gunoaie de pe Dealul Galațiului s-a mutat în curtea Societații Nitramonia și… «a luat foc»”, se arată într-o postare a grupului Atitudine Civică.
Primarul municipiului, Gheorghe Sucaciu, spune că, de fapt, a luat foc vegetația din zonă și nu se știe dacă a fost vorba de o „autoaprindere” sau de o posibilă incendiere de către oamenii care merg pe acolo cu căruțele.
Pe de altă parte, Sucaciu a spus că, pentru a reduce cantitatea de deșeuri duse la Brașov, la Făgăraș există un ciur mobil.
La fața locului au mers și reprezentanții Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, în frunte cu directorul instituției, Mircea Paraschiv, iar acesta a afirmat că pe platformă ardeau crengi. „În urma acestui control se vor lua măsurile legale ce se impun”, a anunțat reprezentantul Gărzii de Mediu. Totodată, el a precizat că pe platforma de la Nitramonia nu au ce căuta gunoaiele.
Managementul deșeurilor în județul Brașov, în stadiul de „schiță”
Un management eficient al deșeurilor în județul Brașov este o promisiune făcută de mulți ani, dar nu s-a trecut de acest stadiu. De altfel, și la Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „ISO MEDIU” în domeniul salubrizării localităților din județul Brașov ce s-a desfășurat în 19 aprilie, oficialii din Consiliul Județean au anunțat că „Dezideratul tuturor este ca Brașovul să devină în scurt timp cel mai curat județ al Europei”. Totuși, problema managementului deșeurilor în județul Brașov este departe de a se rezolva. În prezent, există un singur depozit conform în județ, cel de lângă Brașov, iar în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor nu este prevăzut un al doilea depozit.
„Noi încercăm să includem în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor un al doilea depozit de deșeuri care să fie amenajat la Făgăraș, iar ca amplasament luăm în un teren de pe fosta platformă Nitramonia. Cred că vom avea suficiente argumente, pentru că pentru localitățile din nordul județului este extrem de costisitor să transporte deșeurile menajere până la Brașov”, a declarat Sucaciu.
De altfel, aproape în tot județul Brașov, la marginea localităților, pe terenuri vrane sau pe albiile râurilor sunt mormane de gunoaie.
Proiect „încremenit”, în faza licitației pentru realizarea unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov
De asemenea, pentru a găsi un consultant care să elaboreze un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Brașov, dar și să asigure asistența tehnica pentru elaborarea și implementarea proiectului până la finalizarea acestuia, administrația județeană a lansat în 14 noiembrie o licitație cu o valoare estimată de 4,6 milioane lei. Procedura a fost suspendată în perioada 20 decembrie 2017 – 22 ianuarie 2018, iar acum, potrivit datelor disponibile pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice, dosarele depuse de consultanții interesați de acest proiect sunt în evaluare tehnică. Totodată, în 12 aprilie 2018 a fost înregistrată și o contestație depusă de către unul dintre ofertanți.
Nicio alta rampa de deșeuri nu va putea fi amenajată, cata vreme și cele existente trebuie încet încet inchise și deșeurile deviate de la depozitare. Nu mai bine ați identifica soluții viabile și legale pentru deșeurile din zona? La Nitramonia sunt munți de gunoaie nu ard crengi.inchiderea accesului la aceasta groapa ar trebui sa fie o prioritare și colectarea selectiva, valorificarea … nu un nou nouț dezastru e ecologic.