FOTO & VIDEO. Brașovul a stabilit un nou record mondial pentru cel mai mare lanț de oameni care citesc

Brașovul a reușit să adune duminică în Piața Sfatului, peste 3.072 de oameni într-un lanț uman care citește, trecand astfel peste recordul deținut din 2015, de India, care a adunat, în același loc 3.071 de oameni care citesc. În final, la ora 20.20, numărul celor care au citit în lanțul uman din Piața Sfatului a fost de 3.321. Urmează acum o perioadă de așteptare, în care toate documentele şi întregistrările vor fi trimise pa Guiness Book, pentru ca acțiunea să fie omologată.

Startul în tentativa de doborâre a recordului a fost dat la ora 12.30. Primii care au citit câte o propoziție din romanul „Desculț“ de Zaharia Stancu, ales de organizatori pentru această încercare de doborâre a recordului, au fost prefectul județului, Marian Rasaliu, președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, și viceprimarul Brașovului, Costel Mihai. Imediat după ei au urmat cadrele didactice și studenții de la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă“ și sportivii Clubului Corona, urmați apoi și de alți parteneri oficiali ai proiectului, de localnici și de turiști. La Brașov au venit, de asemenea, și 30 de elevi ai Liceului „Pavel Dan“ din Câmpia Turzii, alături de profesoara Olga Peczi, dar şi alți elevi de la şcoli din Iaşi, Buzău, Bacău sau Botoşani.

Deși au fost momente ale zilei când numărul celor așezați la coada pentru a citi un pasaj din roman a scăzut și existau îndoieli că recordul poate fi doborât, orele serii au adus o mobilizare exemplară a brașovenilor. Astfel, în jurul orei 19.45, recordul a fost bătut, însă acțiunea a continuat, întrucât în Piața Sfatului încă era coadă pentru participarea la această tentativă de doborâre a recordului.  

Cititoarea cu numărul 3072 a fost Daniela Stroie, o predeleancă ce spune că acest record aparține în egală măsură, tuturor celor care au ales să participe la această tentativă.  

Cititorul nr. 3072

Între ultimii zece cititori s-au aflat și trei turiști slovaci, care au făcut o scurtă lecție de limba română, înainte de a trece prin fața microfonului.

La finalul acțiunii, organizatorii de la Asociația C’Art Fest s-au arătat mulțumiți de modul cum a decurs ziua.

„Este şi un soi de surprindere pe lângă o imensă bucurie. Evenimentul a ieşit nu bine, foarte bine. Am fost o echipă de 80 de persoane cu tot cu voluntari, care am muncit serios pentru această manifestare. Am încheiat în jurul orei 20,30 cu 3.321 de persoane. Sunt şi în plus pentru că au fost câteva persoane la care cititul nu s-a auzit foarte clar şi de aceea este bine să avem un plus de participanţi. Tot evenimentul a fost filmat şi toate documentele cu înregistrarea şi semnăturile participanţilor le vom trimite la Guiness Book. Probabil că va mai dura câteva luni până vom şti dacă vom fi acceptaţi sau nu”, a afirmat Alexandru Rareş Creţu, din partea Asociaţiei C’art Fest.

Recordul actual este deţinut de India, cu un număr de 3.071 de oameni care s-au adunat într-o bibliotecă din Gujarat, în septembrie 2015. Pentru a-l doborî, braşovenii trebuie să respecte cu stricteţe câteva reguli. EI trebuie să citească cursiv pasajul din roman înmânat de organizatori. De asemenea, între cititori nu trebuie să existe o pauză mai mare de zece secunde.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.