Mii de tone sau 80 de tone de deșeuri pe Platforma Nitramonia din Făgăraș? Șeful Gărzii Naționale de Mediu este trimis de ASUM Brașov și la Prejmer și Șercaia

După ce șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, a fost pe platforma Nitramonia din Făgăraș, pentru a vedea cum sunt ținute deșeurile la stația de sortare și a postat două filmări cu mesajul că acolo erau mii de tone de deșeuri, reprezentanții operatorului de salubritate Salco Serv au reacționat. 
 
„Deșeurile de pe platforma Nitramonia au fost ridicate de la populație în decursul a două zile, vineri și sâmbătă – 21 și 22 mai 2021. Afirmația domnului Octavian Berceanu privind fermentarea acestora și scurgerea levigatului în sol este eronată, fiind practic imposibil să se întâmple acest lucru într-un timp atât de scurt. Deșeurile au fost transportate la depozitul ecologic Fin Eco Brașov în 23 mai 2021, în conformitate cu legislația în vigoare. O altă afirmație făcută de comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu este eronată. Cantitatea de deșeuri filmată reprezintă conținutul a 8 containere tip Abroll, cu un volum de 33 mc fiecare. Adică, aproximativ 80 de tone, nicidecum de ordinul miilor”, au spus cei de la Salco Serv. 
 
Operatorul  susține că duminică mai erau pe platformă numai deșeurile reciclabile: „Acestea sunt valorificate (vândute) după ce se atinge un anumit număr de baloți, necesar pentru transport”. 
Pe de altă parte, conducerea operatorului de salubritate din Făgăraș au amintit că Salco Serv se află în subordinea Consiliului Local – unicul acționar, dar și faptul că „în cazul în care sunt necesare schimbări, consilierii locali, inclusiv colegii domnului Octavian Berceanu, sunt singurii care le pot face”.
 

ASUM Brașov: „La Hidro Sal Prejmer este mult mai grav”

După ce Berceanu a postat filmulețele de la Făgăraș pe rețelele de socializare, ASUM Brașov (care a monitorizat modul în care sunt gestionate deșeurile în județul Brașov) a anunțat că „în urmă cu doi ani prezentam public demența de la Făgăraș și felul în care Salco Serv înțelegea că trebuie făcută colectarea, sortarea și depozitarea deșeurilor menajere. Garda de Mediu Brașov a aplicat amenzi repetate”.
De asemenea, reprezentanți ASUM au menționat că probleme au fost și la  groapa ilegală din Șercaia, iar „la Hidro Sal Prejmer este mult mai grav! Acolo nu se poate face o vizită?”. 
De altfel, primarul din Șercaia, Cristinel Paltin, a recunoscut de mai multe ori că în comună situația este delicată și că este amendat regulat. Recent, într-o conferință de presă, el a declarat că vinovat pentru această situație a fost operatorul privat de salubritate, motiv pentru care a decis să înființeze un serviciu de salubritate în subordinea Primăriei. 
În ceea ce privește Prejmerul, în comună a fost amenajată în urmă cu mai mulți ani, cu bani europeni, o stație de sortare modernă, însă curtea acesteia a fost transformată într-o groapă provizorie de gunoaie, motivul fiind că acestea nu puteau fi depuse la depozitul Fin Eco, pentru că nu erau plătite facturile emise de operatorul rampei ecologice. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.