Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie: „Nu știu de ce la noi este aberația acestor sporuri, care nu fac decât să învrăjbească categoriile profesionale”

Conducerea Consiliului Județean a organizat vineri o ședință cu managerii spitalelor din Brașov, pentru a analiza situația salariaților cărora li s-au diminuat veniturile nete prin reducerea sporurilor. După ședință, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie, dr. Alexandru Grigoriu, a reamintit că afectați de reducerea veniturilor nete sunt 250 dintre cei 650 de salariați ai unității pe care o conduce, mai exact  cei care nu fac parte din personalul medical principal (medici primari sau specialiști și asistente), printre care farmaciștii, psihologii, femeile de serviciu, infirmierele. 

„A trebuit să reducem toate sporurile, măsură care i-a afectat pe cei care nu fac parte din personalul medical. Lor nu le-au fost majorate salariile, dar, în schimb, le-au fost reduse sporurile, astfel că le-au scăzut salariile. Nu pot să înțeleg aberațiile spuse de unii, că li se scad sporurile dar salariile rămân aceleași. Scăderea venitului lunar i-a afectat pe 250 dintre cei 650 de salariați ai spitalului. Pentru a rezolva această problemă, toate demersurile ce țineau de Consiliul Județean Brașov au fost epuizate. În aceste condiții, am propus să facem un memoriu către Guvern, prin care să cerem să intrăm în rândul Comunității Europene, unde nu există sporuri, ci niște salarii pe trepte profesionale.  Acesta este un sistem aplicat cu succes în Europa, Anglia sau SUA. Numai când vom implementa acest sistem vom scăpa de această ceartă și țigănie: cine a luat 15%, cine a luat 25 %. Nu știu de ce la noi este aberația acestor sporuri, care nu fac decât să învrăjbească categoriile profesionale, iar, în final, cel care are de suferit este pacientul”, a declarat managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, dr. Alexandru Grigoriu. 

Totodată, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a afirmat că  în spitalele aflate în subordinea administrației județene sunt „sunt aproape 700 de persoane cărora li s-au redus salariile. În urma ședinței operative din această săptămână am avut foarte multe nemulțumiri ridicate de către managerii spitalelor. Am luat decizia ca toate aceste neajunsuri, prezentate de reprezentanților sanitare, să le transmitem Guvernului, să le prezentăm o situație reală la nivelul județului Brașov. Situația din Brașov nu diferă de cea din alte județe. Ar trebui să se creeze o reglementare, pentru că actul managerial din sistemul sanitar este pus în dificultate. Mulți dintre  managerii de spital nu mai au posibilitatea de a-i motiva pe oameni, pentru că permanent apar nemulțumirile”.  

În viziunea administrației județene, o soluție ar fi exceptarea instituţiilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială de la prevederile art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și eliminarea din cuantumul de 30% a sporului pentru gărzi și a celui de continuitate, care să fie incluse direct în salariul de bază.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.