USR propune o lege menită să extindă semnificativ accesul cetăţenilor la vot și să liberalizeze piața electorală din România

Uniunea Salvați România, prin grupul de reformă electorală, a depus miercuri, la Senat, o propunere legislativă de îmbunătățire și extindere a procedurii de vot prin corespondență.

Potrivit inițiativei USR, ar putea vota prin utilizarea serviciilor poștale toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent dacă locuiesc cu forme legale sau nu, precum și alegătorii din țară care știu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului. De exemplu, studenții sau angajații fără vize de flotant în alte orașe și-ar putea exercita acest drept în oraşul în care studiază sau lucrează, pentru circumscripția corespunzătoare adresei de domiciliu sau reședință. 

Una dintre promisiunile noastre din campanie a fost reforma electorală, iar  proiectul privind votul prin corespondență este un nou pas în această direcție. În noiembrie 2017, am introdus patru proiecte de lege care vizau scăderea pragurilor electorale și reducerea cu peste 75% a numărului de semnături necesare pentru candidaturi. Prin acest proiect, extindem exponențial accesul la vot, atât al cetățenilor din străinătate, cât și din țară. Este de departe cel mai amplu proiect de liberalizare a pieței politice din România și vom continua și cu alte inițiative legislative în acest sens, pentru că nu putem reforma politica românească altfel decât deschizând larg accesul cetățenilor la candidatură și la vot, a declarat deputatul USR Brașov Tudor Benga, coordonatorul grupului USR de reformă electorală.

USR își dorește ca votul prin corespondență să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români și să încurajeze participarea la vot. În acest sens, inițiativa propune extinderea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriașe la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014, a spus Tudor Benga.

USR a solicitat dezbaterea inițiativei în procedură de urgență, astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări.

Inițiativa USR mai propune clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilități sau actualizarea informațiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum și în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători, definirea situațiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.

Considerăm că este important ca alegătorul să își poată exprima opțiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate, votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, propunem ca la alegerile parlamentare, românii cu reședința în străinătate să poată vota fie pentru candidații din circumscripția Diaspora, fie pentru circumscripția electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România”, a explicat deputatul USR Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative.

Grupul care a lucrat la această inițiativă a fost format din parlamentarii USR Matei Dobrovie, Radu Mihail, Florina Presadă și Tudor Benga, care au organizat mai multe întâlniri și consultări cu experți din domeniu, reprezentanți ai societății civile și instituții competente în materie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.