Tudor Benga (USR Brașov): „Cozile la secțiile de votare au arătat că avem nevoie cât mai repede de votul prin corespondență și votul electronic“

Deputatul USR Braşov, Tudor Benga, consideră că ceea ce s-a întâmplat pe 26 mai în Diaspora, cu kilometri întregi de cozi la secțiile de votare, arată, din nou, că este nevoie cât mai rapid de introducerea votului electronic și a votului prin corespondență.



Alegerile și refererndumul din 26 mai au demonstrat din nou că România are nevoie rapid de o reforma electorala care să faciliteze votul pentru toți cetățenii, indiferent de locul unde se află. Autoritățile române par că au fost luate din nou prin surprindere de numărul mare de alegători care s-au prezentat la urne. Mulți români, mai ales din Diaspora, au fost nevoiți să stea 10 – 12 ore la coadă pentru a vota. În acest context, votul electronic și votul prin corespondență își arată din nou necesitatea„, a declarat deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

Ceea ce s-a întâmplat și de această dată în Diaspora, cu votul, este absolut revoltător. Sunt cinci ani de când Diaspora a fost batjocorită exact în acelaşi mod, fiind ţinută la cozi ore în șir. Este inacceptabil să ai în marile orașe ale Europei oameni care stau în picioare câte 10 ore pentru un vot. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, a mai declarat deputatul. 



Tudor Benga, coordonatorul Departamentului de reformă electorală al USR, care a lucrat în ultimele luni la pachetul de legi electorale, susține că această nouă „criză a votului Diasporei“ din 26 mai constituie un motiv suficient de solid pentru ca Parlamentul României să aprobe cât mai repede legile privind votul prin corespondență și votul electronic, ambele introduse deja în circuit. 

Ambele proiecte sunt extrem de importante pentru a da Diasporei accesul la vot. Iniţiativa legislativă privind votul prin corespondenţă este mai avansată, în Camera Deputaţilor, şi poate fi votată de plen chiar în această săptămână, dacă există voinţa politică. Este un proiect care a fost elaborat integral în interiorul USR, dar care, încă de la început, a avut susţinere şi de la colegi din PNL. Ne aşteptăm ca, şi în continuare, PNL să susţină acest proiect, pentru că este vital să dăm un instrument de vot Diasporei. La un moment dat, românii din străinătate nu vor mai avea răbdarea de a pierde zile întregi pentru un vot care să schimbe România”, a spus deputatul USR Braşov. 

Proiectul de lege privind votul prin coresponență are în vedere utilizarea serviciilor poștale, de către românii din străinătate, pentru a-și exercita dreptul la vot. Proiectul a fost introdus în circuitul parlamentar în martie 2018.



Proiectul de lege privind votul electronic a fost introdus în circuitul parlamentar tot în această primăvară. Potrivit proiectului, în primă fază, sistemul votului electronic ar urma să fie testat în trei runde de alegeri, la nivelul unei singure circumscripţii. La primele două scrutinuri, voturile electronice nu vor fi numărate, urmând ca acest lucru să se întâmple la cel de-al treilea. Ulterior, sistemul va fi extins. Votul electronic ar urma să înceapă cu 6 zile înaintea datei scrutinului. În această perioadă, alegătorul va avea posibilitatea de a-şi schimba opţiunea, luându-se în considerare ultimul vot. De asemenea, în ziua alegerilor, dacă este în secţia de votare la care este arondat, cetăţeanul poate anula votul electronic şi îşi poate exprima opţiunea în modul clasic, pe buletinul de vot tipărit. 

Procedura votului electronic descrisă în proiectul de lege depus de parlamentarii USR prevede că, în primul rând, cetăţenii trebuie să obţină un certificat digital, care să permită semnarea şi atestarea identităţii. Apoi, alegătorul va trebui să descarce o aplicaţie pe telefon, tabletă sau calculator, prin care va primi un buletin de vot, identic cu cel tipărit. După exprimarea opţiunii, datele vor fi criptate, ceea ce va permite ca votul propriu-zis să meargă într-o „urnă”, a unui birou electoral, unde vor fi decriptate. Pentru ca această modalitate de vot să devină operaţională, va fi nevoie şi de o reglementare a identităţii digitale.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.