Asociația SCUT caută eroi pentru cei pe care statul român îi ignoră

Asociația de Servicii Sociale SCUT, singura din județul Brașov care are ca beneficiari persoanele cu schizofrenie, și-a propus să obțină, în urma înscrierii în campania Brașov Heroes, suma de 6.550 de lei, pentru un proiect în care elevi din trei licee și persoane diagnosticate cu această afecțiune să desfășoare mai multe activități în comun.

Mai exact, prin acest proiect, reprezentanții asociației merg în trei școli, unde vor ține scurte lecții de educație mintală, vor vorbi despre această afecțiune apoi îi vor invita pe elevi la Asociația SCUT, pentru interacționa cu persoanele diagnosticate cu schizofrenie. În ultima fază a proiectului, liceeni și beneficiarii serviciilor Asociației SCUT vor desfășura o acțiune de ecologizare într-o zonă de agrement din Brașov.  

„Braşov Heroes” se va desfășura în 10 iunie, iar până vineri Asociația SCUT avea înscriși 6 alergători și a strâns suma de 980 de lei.

„Proiectul «Valoarea diversităţii. La un pas de schizofrenie!»,înscris în campania Brașov Heroes, este primul pe care l-am scris și sperăm să obținem fondurile necesare. Prin acest proiect ne-am propus să implicăm 50 de tineri din trei  licee braşovene în activităţi în comun cu 20 persoane cu acest diagnostic. Deja am primit acordul două unități școlare, respectiv Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis-Teutsch” Braşov şi Şcoala Profesională Germană  Kronstadt și avem discuții pentru cel de-al treilea liceu”, a declarat directorul executiv al asociației, Mariana Busuioc.  

„Cei care ajung la noi trăiesc pe muchia dintre realitate și delir”

Reprezentanta asociației SCUT a declarat că de un astfel de proiect este nevoie pentru că, de multe ori, boala debutează în adolescență, în perioada în care tinerii trec prin multe schimbări. „Din păcate, în școli nu se face se face educație mintală, iar instituții precum Direcția de Servicii Sociale Brașov sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului nu se ocupă de astfel de cazuri. De multe ori, îi trimit pe beneficiari la noi.  Medicii de specialitate din Brașov sunt puțini și, în multe situații, îi trimit pe pacienţi la SCUT”, a explicat Mariana Busuioc. Ea a mai spus că în prezent, la SCUT vin în jur de 30 de persoane diagnosticate cu schizofrenie, iar îngrijorător este faptul că în ultimii ani tendința a fost crescătoare.

„Cei care ajung la noi trăiesc pe muchia dintre realitate și delir, iar prin terapii încercăm să întrerupem conexiunea cu halucinația. La Centrul de zi organizăm diverse activități, de la ateliere de pictură, la excursii sau discuții în grupul de suport. De asemenea, cei care își aniversează ziua de naștere sunt sărbătoriți. Nu în ultimul rând, avem o «școală a părinților», prin care îi învățăm pe aceștia cum să relaționeze cu copiii care au o astfel de problemă”, a mai spus Busuioc.

 Finanțare zero din bani publici 

Chiar dacă SCUT este singura asociație din județul Brașov unde persoanele cu schizofrenie pot urma terapii, finanțarea acordată din surse publice este zero în acest moment. „Anul 2016 a fost ultimul în care am beneficiat de subvenții de la bugetul local al municipiului Brașov. Atunci, lunar, pentru un beneficiar, ne-a fost alocată suma de 175 lei, chiar dacă, pentru o singură persoană era nevoie de 500 – 550 de lei. Din anul următor, pentru serviciile acordate persoanelor cu schizofrenie nu am mai putut depune cereri în vederea obținerii subvenţiilor, pentru că nu mai aveam licenţa. Licența nu am obținut-o pentru că am renovat casa în care desfăşurăm activităţile şi am aşteptat mai bine de un an o autorizaţie de la ISU”, a mai spus reprezentanta Asociației SCUT. Ea a precizat că anul acesta, asociația va depune dosarul în vederea obținerii unor subvenții prin Programul de finanțare a serviciilor sociale al Consiliului Județean Brașov.  

BRAȘOV HEROES reprezintă un eveniment anual de atragere de fonduri pentru diverse cauze din comunitatea locală, realizat  în cadrul unei curse cu obstacole. Organizaţiile locale propun cauze, iar alergătorii care vor să se înscrie la cursă aleg o cauză pe care o susţin cu 50% din taxa de participare şi mobilizarea prietenilor care pot să doneze pentru același proiect.

În cele 4 ediţii Braşov Heroes, am strâns fonduri şi am acordat finanţări în valoare de 233.000 de lei pentru 46 de proiecte locale. Cu aceste fonduri se desfășoară în Brașov programe de terapie pentru copii cu autism, opționale gratuite de educație de arhitectură, campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân. Tineri ieșiți din centrul de plasament învăță să facă față vieții de zi cu zi, copii proveniți din medii defavorizate au un loc al lor pe care să-l numească „acasă”, actori cu nasuri colorate împrăştie zâmbete și desene pe culoarele a două spitale din Braşov. Mai multe detalii despre proiectele susţinute în ediţia trecută, poţi citi pe pagina proiectelor finanțate anterior. La editia din acest an sunt inscrise  14 proiecte. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.