FOTO. Cerbul de Aur, un succes tehnic, păcat că e organizat de oameni. Brașovenii și turiștii, umiliți de TVR

Dacă ne referim la scenă, lumini, suntet, transmisie sau la modul în care au evoluat (câțiva) dintre artiști, Cerbul de Aur este, cel puțin după prima seară, un eveniment reușit. În schimb, modul în care TVR știe să îi trateze pe brașoveni, fie că ne referim la oameni sau la firmele din zona festivalului, este mai degrabă umilitor pentru neplătitorii de bilete.

Atitudinea TVR? „Cerbul este al nostru, deci PIAȚA este a noastră“. Așa că, garduri înalte și plasă de culoare închisă peste ele, chiar și în timpul zilei. Să nu vadă „omul de rând” vedetele nici măcar în cele câteva minute în care repetă. Așa că, de când cu Cerbul, în Piața Sfatului se pot vedea scene cel puțin deranjante. Oamenii se chinuie să se uite prin plasă sau mai fac câte o poză peste gard. Oare celor de la TVR nu le-a trecut prin cap că repetițiile și pregătirile sunt, în sine, un spectacol și o modalitate de promovare foarte eficientă? 

În plus, TVR nu are un comportament nu foarte corect (ca să ne exprimăm elegant) nici cu persoanele cu dizabilități. Întrebați la conferința de presă de deschidere a festivalului, despre ce facilități le acordă acestora, cu atât mai mult cu cât o mare parte din eveniment este susținut din bani publici, cei de la TVR au anunțat că „respectă legea“ și alocă locuri gratuite pentru această categorie de persoane. Fără mai multe detalie de unde și cum. Informația a fost preluată de o parte din presă, deci a ajuns și la beneficiari. 

Dar, în ziua de deschidere a festivalului merge o brașoveancă cu dizabilități la comandamentul Cerbului,  cu plasa plină de documente prin care să demonstreze că are handicap (unul care oricum era vizibil și cu ochiul liber). Atitudinea organizatorilor? Flit înainte să poată pune măcar piciorul în comandament. 

Despre apa prețioasă de la „Cerb“

Ce să mai vorbim de unitățile de alimentație publică din piață? Terasele au fost practic desființate. De înțeles, cumva. Ziua restaurantele au voie să funcționeze… Asta dacă pot, bineînțeles. Dar din cauza spațiului minuscul ce le-a fost lăsat, chiar și aprovizionarea devine o problemă, pentru că a aduce marfa devine o adevărată corvoadă, care se rezolvă abia după multe certuri, telefoane și nervi întinși la maxim. „Pierderile sunt mari. Terasele au fost desființate. Restaurantele trebuie să le închidem la 17.00 – 18.00, asta în condițiile în care este încă vară și în oraș sunt mulți turiști. Măcar de ne lăsau pe noi să vindem apa la Cerbul de Aur. Dar, nu. Au adus ei frigidere și standuri”, spun patronii restaurantelor din Piață.

Și la ce prețuri? În timpul Cerbului, spectatorilor le-a fost interzis să intre cu apă. Din nou, de înțeles cumva. Dar, când descoperi că, la Cerb un PET de 0,5 l de apă sau o doză de bere costă 10 lei, te deshidratezi și mai tare de nervi. Ce de drept, probabil că și „terasiștii” din piață ar fi încercat să profite de ocazie, dar macar ei plătesc taxe și impozite la Brașov. 

De remarcat…

Pe lângă artiști scoși de la naftalină, care s-au făcut de rușine pe scena impunătoare a Cerbului de Aur, dar pe care TVR i-a promovat intens (The Humans, care au „măcelărit“ piese clasice românești sau Laurențiu Cazan și Silvia Dumitrescu, ce au cântat peste bandă), totuși, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Luminița Anghel, Monica Anghel sau Doru Tufiș, artiști din „vechea gardă”, au fost la înălțime. La fel de bine s-a prezentat și Răzvan Krivach.

Paolo Braganca, un artist din Portugalia a apărut pe scenă cu steagul României: patetism iberic, dar emoționant. A cântat în limba română, a vorbit în limba română, a spus că iubește  România cu valorile ei, printre care Regele Mihai, pe Emil Cioran, pe Mircea Eliade, pe Maria Tănase. Ce mai… a cucerit publicul. 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.