Clădirea de patrimoniu a bisericii de la Cincu va fi reabilitată cu bani europeni. După terminarea lucrărilor monumentul va putea fi „vizitat” și în mediul virtual

Una dintre cele mai impresionante biserici săsești din Țara Făgărașului, cea din localitatea Cincu, va fi reabilitată cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. 

Proiectul este implementat de  Parohia Evanghelica Cincu și are o valoare totală de aproximativ 2,775 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care cca 2,643 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Conform graficului de implementare, proiectul trebuie finalizat în  2 noiembrie 2020, după care lăcașul de cult va fi introdus în circuitul turistic real și virtual.

 „Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitalizarea obiectivului de patrimoniu, precum și întocmirea și operaționalizarea unui plan de marketing cu acțiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracție turistică și să conducă la creșterea numărului de vizitatori, de la 1.150, în prezent, la 1.400 de vizitatori, anual”, au anunțat reprezentanții  Parohiei Evanghelice Cincu.

 Biserica fortificată din Cincu este închinată Fecioarei Maria și este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Prin modul de poziționare a construcției pe o colină aflată între râurile Olt și Hârtibaciu ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului. Biserica a fost construită în satul Cincu din județul Brașov de către coloniștii germani la mijlocul secolului al XIII-lea. Piesa de rezistență a bisericii este altarul care reprezintă necredința apostolului Toma, altarul prezentând o piatră de altar pe care sunt inscripționate cuvintele lui Iisus către Toma.

Proiectul are ca scop, în afara restaurării și a consolidării, punerea în valoare a monumentului. De aceea, proiectul vine si cu o serie de intervenții absolut necesare asupra monumentului, cu rol de asigurare a integrității și stabilității construcțiilor și cu rol de a înlătura factorii care pun în pericol starea acestuia. Toate intervențiile prevăzute vor fi realizate în spiritul regulilor restaurării și conservării monumentelor istorice.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.