Biserica Evanghelică Fortificată de la Rupea intră în şantier. Printr-o investiţie de peste 2 milioane lei în reparaţii şi conservare, va fi reintrodusă în circuitul turistic

Biserica Evanghelică Fortificată de la Rupera întră în şantier pentru a fi transformată într-un obiectiv turistic atractiv. Pentru lucrările de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic al Absamblului se estimează o investiţie de peste 2 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei provenind din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.



Contractul de finanţare a fost semnat de Agenţia de Dezvoltare Centru şi Parohia Evanghelică CA Rupea, pe 26 mai, iar lucrările propriu-zise vor începe săptămâna viitoare. 

Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Rupea are nevoie de lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic. Cu atât mai mult cu cât investiţiile recente realizate la Cetatea Rupea de administraţia publică locală au dus la o creştere semnificativă a numărului de turişti. Monumentul care face obiectul contractului de finanţare este aflat în partea nord-estică a pieţei orasului şi este parţial ascuns privirii, de clădiri contemporane.



Consideraţii istorice bazate pe vechimea cetăţii şi importanţa locului pentru întreaga zonă, apreciază că aceasta biserică a fost intemeiată cel puţin la începutul veacului al XIV-lea. Acum, se prezintă că un edificiu sub formă de sală, cu un cor închis poligonal, având o sacristie rectangulară la nord. Toate portalurile vechi, de la intrările de sud şi vest ale navei şi de la sacristie, dar şi tabernacolul din cor, ori ferestrele, sunt de factură gotică. Prin proiectul propus de Parohia Evanghelica CA Rupea sunt vizate acţiuni de reabilitare a obiectivului de patrimoniu, de digitizare a acestuia, precum şi de întocmire şi operaţionalizare a unui plan de marketing, care va include acţiuni socio-culturale. Astfel, se doreşte consacrarea obiectivului de patrimoniu ca un centru de atracţie turistică şi o creştere a numărului de vizitatori cu circa 30% anual. În urma investiţiilor de reabilitare de la Biserica Evanghelică Rupea, Parohia consideră că acest obiectiv va putea deveni gazda a unor evenimente pentru promovarea dezvoltării durabile a zone. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul on-line va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanţării primite.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.