Clădirea Prefecturii, reparată de Consiliul Județean Brașov. Trebuie să fie și Guvernul de acord

Cu fațada care stă să cadă și cu o situație juridică incertă, Palatul administrativ din Brașov (în care este și Prefectura) ar putea fi reabilitat de Consiliul Județean Brașov.  Totuși,  până la deschiderea șantierului va mai trece o perioadă, pentru că proiectul este abia în etapa de clarificare situației juridice a imobilului. Mai exact, joi, în ședința de plen a Consiliului Județean Brașov, aleșii au aprobat o hotărâre privind abrogarea unor poziții din inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al județului,  respectiv Palatul administrativ (în care își desfășoară activitatea Prefectura, al Curtea de Apel și Consiliul Județean Brașov), sediul Consilprest (firma Consiliului Județean Brașov) și clădirea din fața magazinului Star (în care dețin spații Muzeul Județean Brașov, Muzeul de Etnografie și Consiliul Județean Brașov).

Decizia forului deliberativ județean va fi transmis la Guvern, care va trebui să promoveze o hotărâre prin care se stabilește că proprietar al clădirii este statul român, iar dreptul de administrare de administrare este acordat Consiliului Județean.

Abia din acel moment, administrația județeană de va putea gândi la reabilitarea clădirii, inclusă pe lista monumentelor istorice. .

„Clădirea se degradează pe zi ce trece, iar noi nu putem interveni din cauza situației juridice. Vrem să rezolvăm această problemă a documentelor, apoi să facem expertizele necesare, să vedem exact  în ce stare se află şi de ce intervenții este nevoie. Ulterior să identificăm şi o sursă de finanţare”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

De altfel, una dintre variantele luate în calcul de administrația județeană este accesarea fondurilor europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.

Problema reparațiilor, pasată de-a lungul anilor de la o instituție la alta 

În 2001, clădirea a trecut în domeniul public al Statului Român care este acum şi proprietarul imobilului, iar dreptul de administrare în ceea ce privește  Palatul administrativ aparţine Instituţiei Prefectului Brașov. De-a lungul timpului au fost mai multe discuţii pentru predarea clădirii Consiliul Judeţean, însă nici una nu a avut finalitate.

De-a lungul anilor, de câte ori s-a pus problema reparațiilor, administrația județeană și Curtea de Apel Brașov invocau faptul că nu pot face nimic, pentru că nu pot face nimic, din moment ce clădirea este administrată de Prefectură. În ceea ce privește Prefectura, reprezentanții acestei instituții au declarat de mai multe ori că au trimis Ministerul Afacerilor Interne documente prin care au argumentat că este nevoie de reparații și au solicitat bani pentru aceste lucrări. Cu toate acestea, singurele intervenții au fost făcute în urmă cu trei-patru ani, când s-au refăcut unele porțiuni de fațadă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.