- Senatorul brașovean Allen Coliban (USR), a anunțat vineri că „Legea mirosurilor”, a trecut tacit de Senat, în forma depusă de el, astfel că a ajuns Camera Deputaților pentru votul final. Dacă și deputații o vor vota în forma actuală, legea va fi extrem de dură cu firmele care nu iau măsuri pentru a elimina disconfortul olfactiv.
„Nu ne-am concentrat pe amenzi, pentru că exista riscul ca problema mirosurilor să nu fie rezolvată. Deja sunt firme care iau în calcul posibilitatea de a fi amendate, așa că prevăd în planurile de afaceri bani pentru plata amenzilor. În acest act normativ este menționat faptul că în situația în care nu se iau măsurile de remediere a deficiențelor, activitatea firmei în cauză poate fi oprită”, a explicat Allen Coliban.
Cum se măsoară poluarea olfactivă
Pentru a elabora acest act normativ, parlamentarul brașovean a precizat a fost constituit un grup de lucru: „Au făcut parte inclusiv reprezentanți ai Ministerului Mediului. Proiectul este susținut de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Actul normativ stabilește un cadru legal pentru măsurarea poluării olfactive, luând ca reper standardul european privind gradul de disconfort, pe o scală de la 1 la 10. În acest mod, autoritățile de mediu vor avea un instrument care le va permite să abordeze această problemă. În acest moment, criteriul de evaluare a calității aerului este prezența unor compuși chimici dăunători”.
Allen Coliban a afirmat că legea va fi extrem de importantă pentru județul Brașov, care, anul acesta s-a confruntat cu mai multe „crize ale mirosurilor”, având ca surse Protan Codlea, depozitul de deșeuri ecologice de la Sacele sau agricultorii care au împrăștiat fertilizatori naturali în plină caniculă.
Fii primul care comentează