Cercetători de la Universitatea „Transilvania“ vor realiza harta nevoilor de servicii de sănătate în județul Brașov. Echipa este condusă de președintele Asociației Medicilor de Familie

O echipă de șase cadre universitare ale Facultății de Medicină Brașov, coordonată de șeful de lucrări dr. Andrea Elena Neculau (specialist în medicina de familie și președinte al Asociației Profesionale a Medicilor de Familie din Brașov – APMFBv), va realiza o hartă a nevoilor de servicii sănătate în județul Brașov, pentru principalele grupuri populaționale de risc.  Proiectul a fost propus de Consiliul Județean Brașov și este unul dintre cele 13 pe care administrația județeană le-a solicitat Universității „Transilvania“, în cadrul unei cooperări bilaterale.

Consiliul Județean vrea să elaboreze și strategia de dezvoltare a sistemului medical brașovean

În cadrul proiectului va fi identificată, în primul rând, o metodologie optimă de evaluare a nevoilor de sănătate ale populației, iar apoi va fi creat un instrument care să permită transparența deciziei privind dezvoltarea sistemului de sănătate brașovean, a precizat Adelina Văsioiu, director al Direcției de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM), din Consiliul Județean Brașov. Proiectul vizează și elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului medical brașovean, astfel încât acesta să răspundă cât mai bine nevoilor specifice ale unor grupe de populație considerate prioritare.

Proiectul va identifica nevoile de sănătate neacoperite

Practic, echipa de cercetare și-a propus să identifice nevoile de sănătate neacoperite la nivelul județului Brașov și, în consecință, necesitatea de a dezvolta noi servicii medicale sau de a le extinde pe cele existente atât la nivel de spitale, cât și la nivel de comunitate.

În acest sens, echipa de proiect a organizat deja la sfârșitul săptămânii trecute, un focus-grup cu managerii și directorii medicali ai tuturor spitalelor din județ (cele șase spitale aflate în subordinea CJ Brașov și spitalele municipale și orășenești din județ), cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din cadrul CJ Brașov. Discuțiile au vizat accesul la serviciile spitalicești, inechitățile sau discrepanțele între diverse categorii sociale vulnerabile (gravide, copii, persoane cu venituri mici sau fără venituri), utilizarea serviciilor spitalicești și dezvoltarea de modele noi de servicii spitalicești, iar concluziile vor fi prezentate într-un material care va fi dat publicității în perioada următoare, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean Brașov.

Consiliul Județean Brașov și Universitatea „Transilvania“ au încheiat un acord bilateral pentru 13 proiecte în 8 domenii de interes pentru administrația județeană, respectiv: juridic, asistență socială, cultură, dezvoltare durabilă, informatizare, învățământ special, sănătate și turism.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.