Internet gratuit în cinci zone din municipiul Brașov. Hot-spot-urile Wi-Fi vor fi instalate anul viitor

Municipiul Brașov a obținut o finanțare de 15.000 de euro prin Programul WiFi4EUC, bani ce vor fi folosiți pentru instalarea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless, iar Primăria a stabilit unde vor fi montate echipamentele. 

Mai exact, hot-spot-urilor Wi-Fi ar urma să fie instalate în Piața Sfatului, pe strada Republicii, în zona primărie – Parcul Central „Nicolae Titulescu”, în Centrul Civic și în parcul Trandafirilor – Rishon LeZion. 

„Așteptăm semnarea contractului de finanțare, după care vom lansa licitația pentru achiziționarea și instalarea echipamentelor. Estimarea noastră este că anul viitor rețeaua Wi-Fi va fi funcțională”, au precizat reprezentanții Primăriei Brașov. 

Prin acest program, finanțat de Comisia Europeană, localitățile primesc bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare, pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în spații publice, precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate și nu vor colecta date cu caracter personal. 

Conform anunțului oficialilor europeni, la un urma acestei sesiuni de proiecte au fost selectate 2.800 de localități din Uniunea europeană, dintre care 224 sunt din România. În ceea ce privește județul Brașov, a fost desemnat municipiul reședință de județ, precum și localitățile Vama Buzăului, Zăneşti, Ghimbav, Șinca Nouă și Mândra.

Finanțarea va fi acordată numai rețelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente și cu o calitate similară în același spațiu public.

Beneficiarul trebuie să se asigure că instalarea este finalizată și că hot-spot-ul Wi-Fi începe să funcționeze în termen de un an și jumătate după ce i s-a acordat bonul valoric. Prin urmare, în acest interval de timp, beneficiarul poate să își definească proiectul și să selecteze o societate din sectorul rețelelor Wi-Fi care să fie în măsură să finalizeze instalarea. 
În timp ce hot-spot-urile se instalează pe baza bonului valoric, municipalitățile sau alte organisme publice sunt responsabile de finanțarea abonamentului la internet și de întreținerea echipamentelor, astfel încât să ofere conectivitate Wi-Fi gratuită și de înaltă calitate pentru localnici și pentru vizitatori timp de cel puțin 3 ani. Beneficiarii vor putea, de asemenea, să își aleagă furnizorul de internet, indiferent dacă acesta este sau nu furnizorul rețelei WiFi sau societatea care instalează rețeaua Wi-Fi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.