Parcarea de sub Parcul Central, de la 700  la 3.000 de locuri. Primăria Brașov vrea să folosească o suprafață cât mai mare pentru construirea ei

Aflată de mulți ani în planurile municipalității, parcarea de sub Parcul Central „Nicolae Titulescu” din Brașov ar putea fi mult mai mare decât s-a anunțat inițial. Mai exact, dacă până acum, despre această parcare reprezentanții municipalității brașovene spuneau că ar urma să aibă o capacitate de 700 de locuri, vineri, primarul Brașovului, George Scripcaru, a afirmat că „se ia în calcul folosirea unei suprafețe cât mai mari pentru amenajarea parcării de la Parcul Central, astfel încât aceasta să ajungă la o capacitate de 2.000 – 3.000 de locuri. Proiectul este simplu și ușor de realizat”.

Proiectul parcării de la Parcul Central „Nicolae Titulescu” este acum în faza de pregătire a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Documentația este realizată de  de SC Consitrans SRL București, care va încasa de la Primăria Brașov suma de 125.265 de euro (484.219 lei fără TVA). De altfel, firma respectivă a și  făcut deja foraje, pentru a stabili structura solului.

Cel puțin 8 milioane de euro de la bugetul local al Brașovului

Proiectul parcării subterane la Parcul Central este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Brașov. Reprezentanții Primăriei Brașov au spus în trecut că pentru construirea efectivă a parcării vor încerca să aplice pe fonduri europene. Pe de altă parte însă, pe cea mai recentă listă de proiecte de infrastructură, prioritizare cu ajutorul Băncii Europene, această investiție avea ca sursă de finanțare bugetul local. O primă analiză a arătat că pentru construirea acestei parcări, inclusiv cu lucrările de sistematizare în zona centrală a Brașovului ar fi nevoie de aproximativ 8 milioane de euro. Totuși, această sumă a fost luată pentru o parcare de 700 de locuri, iar dacă se va realiza cea de 2.000 sau 3.000 de locuri, costurile ar putea crește destul de mult.

Cât de simplu este proiectul?

Pe de altă parte, chiar dacă realizarea acestei parcări a fost prezentată ca un „proiect simplu și ușor de realizat”,  cei care se vor ocupa de construirea ei vor trebui să facă astfel încât „parcul să rămână acolo”. De altfel, în documentația aferentă licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic se arată că  înainte de începerea efectivă a lucrărilor, vegetația din parc, considerată valoroasă va fi strămutată. După construirea parcării, zona afectată se va reamenaja peisager, iar vegetația considerată valoroasă va fi relocată.

1 Comentariu

  1. Prafuri în ochii prostimii: nu s-a văzut încă niciun copac „strămutat” la noi la țară la Brașov. Așa că după toate defrișările pe care le-a făcut Scripcaru, de ce nu ar defrișa și Parcul Central?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.