Persoanele cu dizabilități din Brașov, riscă să-și primească indemniațiile incomplete în luna decembrie. Ministerul Finanțelor refuză să vireze cota care îi revine

Persoanele cu dizabilități grave și însoțitorii acestora riscă să primească indemnizații și salarii „ciuntite“ în luna decembrie, în condițiile în care cu doar patru zile înainte de termenul de plată, din 15 decembrie, Ministerul Finanțelor nu a transmis suma necesară acoperirii acestora.

Indemniațiile pentru persoanele cu handicap grav și pentru însoțitorii acestora sunt acoperite, în proporție de 90% de la bugetul de stat prin Ministerul Finanțelor Publice și 10% de la bugetul local, de Primăria Brașov. Dacă Municipalitatea a acoperit partea sa, se pare că în acest an Ministerul Finanțelor a transmis o sumă mai mică cu peste 1,3 milioane de lei față de cea pe care o avea de acoperit. Astfel, plățile au putut fi acoperite integral doar până în luna noiembrie inclusive, în decembrie banii ajungând pentru acoperirea a mai puțin din jumătate din indemnizațiile și salariile necesare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, de la bugetul de stat au fost atribuite municipiului Brașov 26 de milioane de lei, deși era nevoie de 27,1341 de milioane de lei pentru plata indemniațiilor persoanelor cu dizabilități grave și a salariilor însoțitorilor.

„Ne-am mai confruntat cu astfel de situații și anii trecuți, iar până în acest moment, lucrurile se repetă: Ministerul Finanțelor nu ne-a virat încă suma necesară pentru luna decembrie. Asta înseamnă că pe 15 decembrie, în ziua de salarii sau indemnizații, nu vor putea vira în totalitate aceste sume, persoanelor beneficiare. Suma pe care am solicitat-o la Ministerul Finanțelor, pentru decembrie de 1,341 milioane lei, însă nu am primit-o. Cu ceea ce avem acum la dispoziție, putem acoperi doar 46% din suma care li se cuvine persoanelor cu dizabilități sau însoțitorilor lor“, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei Brașov.

 

Primarul municipiului Brașov a făcut un apel public la prefectul județului Brașov, la parlamentari pentru a intervene și a face lobby, astfel încât Ministerul Finanțelor să vireze banii către Brașov. Edilul nu știe însă dacă, în lipsa acestor bani veniți de la bugetul de stat va putea face vreo plată către persoanele cu dizabilități sau întoțitorii lor întrucât legislația împiedică folosirea unor bani din alte capitol bugetare, pentru acoperirea cheltueililorsociale sau cu capitalul uman.    „Este trist că înainte de sărbători, acești oameni primesc jumătate din ceea ce li se cuvine. Facem apel la Instituția Prefectului, parlamentarii de Brașov și domnul ministru, să încerce să soluționeze această problemă. Dacă vin banii, noi putem să facem o rectificare bugetară de urgență. Am atras încă din luna noimbrue că banii nu sunt suficienți, însă atunci nu am primit un răspuns“, a spus primarul George Scripcaru.

În municipiul Brașov, de indemnizația de handicap sau salarii pentru însoțitori beneficiază 1.592 de persoane. Aceștia primesc lunar  1.163 de lei. La bugetul de care dispune în prezent municipiul Brașov, ei nu ar putea primi decât 539 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.