Minivacanţa de Revelion a fost una a recordurilor pentru Poiana Braşov. În primele 6 zile din acest an s-au înregistrat aproape 200.000 de treceri prin turnichetele instalațiilor de transport pe cablu, iar recordul a fost atins în 5 ianuarie – 38.654. Această aglomeraţie din Poiană a avut şi părţile ei rele. În primele 6 zile ale acestui an au fost înregistrate şi 58 de accidente pe pârtii. Ba mai mult, relaţia turiştilor cu salvatorii montani, cu poliţiştii locali sau cu administratorii domeniului schiabil nu au fost întotdeauna foarte amicală. De altfel, şeful Serviciului Public Local Salvamont, Agrement şi Parking, Sorin Păltânea, a declarat luni, într-o conferinţă de presă că, în iarna aceasta, de la unii turişti a învăţat o nouă replică: „Lasă vraja asta de Braşov”.
Week-end-ul trecut a fost unul de foc pentru salvatorii montani din Poiană, numai în 5 ianuarie fiind înregistrate 20 de intervenții. Pe 1 ianuarie au fost patru accidente, pe 2 ianuarie au fost 12, pe 3 ianuarie 15, pe 4 ianuarie, încă patru, iar pe 6 ianuarie două.
Deşi spune că s-ar fi aşteptat ca până la acum, turiştii să fie obişnuiţi cu domeniul schiabil din Poiană, să ştie şi să aplice deja „Decalogul schiorului“, şeful Serviciului Salvamont, Agrement şi Parking din cadrul Primăriei Brașov, Sorin Păltânea, spune că numărul de accidente din acest an nici nu a crescut, nici nu a scăzut: „Suntem la nivelul anilor trecuţi cu numărul de accidente. Par problema tocmai asta este: că ele nu scad!”. De cele mai multe ori, accidentările nu apar din cauza stării pârtiilor, ci a „lipsei de respect a schiorilor”.
„Din păcate, şi de această dată, accidentele nu s-au întâmplat pentru că pârtiile au fost mai nesigure sau mai grele, ci pentru că lumea s-a dat mai tare pe schiuri şi a riscat mai mult. Accidentele apar, de obicei, în primele ore, când schiorul nu este suficient încălzit, sau după ora 13.00, după ce a ieşit de la cabană, unde, eventual, a băut şi o bere sau un vin fiert, adrenalina a dispărut, iar muşchii s-au relaxat”, a declarat Sorin Păltânea.
Legea nescrisă spune că salvatorii au prioritate. În realitate, „unii schiori se îmbrâncesc cu salvatorii”
Pentru a reduce riscul unor accidente, salvatorii montani fac în continuare apel la turişti să respecte „Decalogul schiorului” şi, mai ales, să îi respecte pe ceilalţi schiori, dar şi pe cei care intervin pentru a le da primul ajutor celor răniţi. „În timpul intervențiilor, unii schiori nu se dau la o parte, iar salvatorii montani care transportă persoanele accidentate sunt puşi în situația de a-i ocoli și de a face manevre bruște. Ba mai mult, au fost şi situaţii în care schiorii s-au îmbrâncit cu salvatorii pe pârtie, decât să facă loc”, a declarat Sorin Păltânea.
„Nu există decenţa de a-l respecta pe celălalt”
O altă solicitare a salvamontiştilor este ca iubitorii sporturilor de iarnă cei care vin la schi este aceea de a alege echipamentul dar şi pârtiile care se potrivesc condiției lor fizice și nivelului lor de pregătire. „Nu trebuie să te arunci la schiuri competitive dacă nu ești încă la acel nivel”, a spus Păltânea. Totodată, acesta a spus că „se întâmplă prea des ca cel din deal să îl lovească pe cel din vale. Din păcate, am observat destul de des că nu există decenţa de a-l respecta pe celălalt. Zilele trecute am avut un caz în care un adolescent le-a tăiat calea la trei schiori. Tânărul care a provocat accidentul a plecat de acolo bine merci”.
Nu în ultimul rând, Păltânea a amintit că „pârtiile din Poiana Braşov sunt pentru schi sau snowboard, însă nu toţi ţin cont de acest lucru. De exemplu, am întâlnit o mamă care îşi urca copilul cu sania pe marginea pârtiei. Consideră că nu i se poate întâmpla nimic dacă merge pe marginea pârtiei. Nu era conştientă cât de gravă poate fi tăietura provocată de schiuri. De altfel, am avut săptămâna trecută un accident cu o tăietură până la os”.
Un alt exemplu în ceea ce privește lipsa de respect a fost bătaia de la telegondolă, din 5 ianuarie, când s-a format o coadă lungă, iar unii turişti încercau să intre în faţă, prin lateral. „Au apărut chiar şi incidente. S-au bătut cu sânge. Până acum nu am mai auzit să iasă bătaie la telegondolă. După acest incident, la telegondolă au fost montate garduri, astfel încât să nu se mai poată intra în faţă prin lateral”, a explicat şeful Serviciului Public Local Salvamont, Agrement şi Parking.
Fii primul care comentează