Risc mare de avalanșe pe crestele din munții Făgăraș și Bucegi

Meteorologii atrag atenția asupra gradului ridicat de producere a unor avalanșe în Munții Făgăraș și în Munții Bucegi în aceste zile, în care a temperatura a scăzut foarte mult, ajungând la -21 și -17 grade Celsius. De asemenea, a nins destul de mult, depunându-se un strat proaspăt de zăpadă.  

În Munții Făgăraș, la altitudini de peste 1800 m, în ultimele două zile s-au depus aproximativ 20-25 cm de zăpadă proaspătă, tip pulver, spun meteorologii, care atrag atenția că, în aceste condiții, riscul de producere a unor avalanșe este mare(gradul de 4 din 5). În aceste zone, zăpada ajunge și la 2 metri. 

„Stratul instabil din partea superioară a stratului depășește pe alocuri 50 cm. În profunzime regăsim cristale fine de zăpadă, deseori constituite în plăci de vânt mai vechi, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și sud-estică, peste care stratul instabil de la suprafață poate aluneca. Declanșarea avalanșelor e posibilă chiar și la o supraîncărcare slabă, iar pe numeroase pante sunt condiții inclusiv pentru declanșarea unor avalanșe de mari dimensiuni prin angrenarea straturilor subiacente“, arată meteorologii.

 Și la altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă a crescut cu 20-25 cm, stratul instabil din partea superioară fiind constituit și aici din zăpadă pulver. Îndeosebi pe pantele mai înclinate, declanșările de avalanșe sunt posibile chiar și la supraîncărcări slabe, în cazuri izolate fiind posibile și avalanșe mari -unele pot avea plecarea de la peste 1800 m.

Riscul este la fel de mare și în Munții Bucegi unde ieri deja căzuseră în medie 3-5 l/mp, timp 48 de ore.

„Declanșarea avalanșelor este probabilă chiar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori, care pot disloca primii 30-40 cm din partea superioară a stratului. La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă, de dimensiuni mai reduse și este ușor consolidat, însă la suprafață regăsim un strat de zăpadă relativ recentă, ce atinge pe alocuri 30 cm, iar pe văi și în zone adăpostite s-au format depozite însemnate de zăpadă. Declanșările de avalanșe sunt posibile la supraîncărcări slabe pe pantele suficient de înclinate, iar în cazuri izolate, în zonele cu acumulări însemnate, pot fi și de dimensiuni mari(unele pot avea plecarea de la peste 1800 m“, se arată într-o atenționare a meteorologilor de la meteoromania.ro.

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.