Revendicare fără precedent a procurorilor brașoveni: solicităm Parlamentului României să restricționeze dreptul Guvernului de a legifera prin ordonanțe de urgenţă în domeniul justiției

Procurorii  din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov cei din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori și Familie Brașov au transmis vineri un comunicat de presă prin care au anunțat suspendarea activității, cu excepţia cauzelor care prezintă urgenţă. Pe lângă acest anunț, în premieră, magistrații brașoveni solicită Parlamentului „să modifice Legea nr. 90/2001 în sensul restricţionării dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al legislaţiei penale”. Tot parlamentarilor li se solicită „să ia în dezbatere, de urgenţă, a OUG 7/2019 şi modificarea prevederilor neconstituţuionale şi eronate pe care le conţine, inclusiv abrogarea art. 881 – 889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi art. 65 alin. 1 lit. i din Legea nr. 303/2004 aşa cum a fost modificat prin OUG 7/2019 deoarece este inadmisibil a se introduce prin OUG un caz nou de excludere din magistratură; de asemenea, apreciem că toate textele criticate de Hotărârea CSM 95/20.02.2019 trebuie eliminate deoarece crează grave dificultăţi în înfăptuirea justiţiei”.

De asemenea, procurorii îi cer președintelui României „să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG 7/2019 deoarece se încalcă principiul constituţional al controlului ierahic”, iar avocatului poporului să  „procedeze de urgenţă la contestarea la Curtea Constituţională a OUG 7/2019 întrucât prezintă elemente clare de neconstituţionalitate”.

Nu în ultimul rând, procurorii brașoveni cer respectarea recomandărilor MCV întrucât sunt obligatorii, iar nerespectarea acestora poate conduce la activarea art. 7 TFUE  (Tratatul Uniunii Europene).

2 Comentarii

  1. De ce doar în domeniul justiției? De ce nu și în alte domenii???
    Ordonanțele de urgență trebuie date doar în caz de….urgență!
    CĂ ASTA-I MENIREA LOR! În caz de calamități naturale, în caz de război, epidemii sau alte situații deosebite. Atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.