La Brașov funcționează de azi două sisteme „smart“ de colectare selectivă a deșeurilor de la populație. Cele două stații complet automatizate se prezintă cu forma unei „eco-insule“, cu identificator pentru fiecare locatar arondat platformei de gunoi respective, cu cântar pentru măsurarea cantității de deșeuri reciclabile aduse la platformă și cu un „bon de reducere“, care va certifica faptul că locatarul a reciclat și ce cantitate.
Eco-insulele „smart“ au fost deja montate în Răcădău, la intersecția străzii Carpenului cu Arțarului, și la o asociație de proprietari din cartierul Scriitorilor, în cadrul unui proiect pilor implementat de operatorul de salubrizare Brai-Cata și EcoSmart Union SA. Primarul Brașovului, George Scripcaru, spune că, dacă își va dovedi eficacitatea, acest sistem de colectare selectivă a deșeurilor de la locatarii din cartiere va fi extins de Municipalitate.
Cum funcționează sistemul?
Eco-insula este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deşeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline – şi un sistem de monitorizare video a eco- insulei, precum şi un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute. Accesul la fiecare recipient de depozitare din cele patru categorii – hârtie şi carton, mase plastice, metal, sticlă – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri de bare, care scanează codurile de pe sacii menajeri. Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondaţi nu este posibil.
„Cetăţenii vor primi, prin intermediul asociaţiei de proprietari, saci pentru fiecare categorie de deşeuri, inscripţionați şi cu un cod personalizat pe fiecare abonat, care va fi folosit pentru identificarea acestuia şi cuantificarea cantităţii de deşeuri reciclabile. După ce va arunca sacul, el va primi un bon care arată tipul de deşeu aruncat şi cantitatea“, explicat explicat Bogdan Constantinescu, director general Brai-Cata.
Sistem de bonificații pentru locatarii care reciclează
Aceste stații automatizate de gunoi sunt menite că contribuie la creșterea cantității de deșeuri reciclabile colectate. Locatarii vor fi stimulați să recicleze, prin bonificațiile pe care le vor primi, în funcție de cantitățile depuse la platformă, la fiecare tip de deșeu. „Ţinta noastră este ca în primele trei luni, sistemul să funcţioneze ca proiect pilot, după care să începem să acordăm bonificaţii cetăţenilor“, a spus Bogdan Constantinescu.
„Am ales acest loc pentru că suntem în mijlocul unui cartier important al oraşului, este un număr mare de locatari şi cred că este un loc foarte bun pentru un astfel de proiect pilot. Este un sistem care, pentru a funcţiona corect, are nevoie şi de implicarea locatarilor şi a asociaţiei de proprietari. Această platformă are nişte reguli de utilizare foarte simple, este un sistem civilizat şi sigur, prin care putem face colectare selectivă şi putem oferi şi bonificaţii la factură asociaţiei de proprietari arondată, în schimbul bonurilor pe care le eliberează această platformă. Condiţia este ca oamenii să respecte regulile. Este o perioadă de probă în care vom vedea dacă merge treaba şi dacă merge, continuăm şi vom extinde acest sistem. Dacă nu merge, vom reveni la metoda clasică, cu mirosuri, gunoi amestecat şi costuri mari. Totodată, am inventariat şi toate platformele de gunoi din oraş, le vom extinde acolo unde este necesar şi le vom moderniza, pe modelul platformei de aici, şi sperăm să fie mai bine folosite de către utilizatori“, a declarat primarul George Scripcaru.
Costul unei eco-insule este de 20.000 de euro și este suportat integral de către operatorul de salubrizare.
Folosim tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare afișate în funcție de interesele și/sau profilul dumneavoastră.Ok
Fii primul care comentează